Van maandag 29 november tot zondag 5 december vieren we de week van de friet. Een hele week lang heb jij een perfect excuus om élke dag frieten op het menu te zetten. Omdat zelfs een verrukkelijk pakje friet met stoofvlees na een tijd afgezaagd kan worden, laten we je kennis maken met de wondere wereld van de frietgerechten. Deze week eet je frieten, maar dan anders.
Nieuw zijn deze frietgerechten niet, maar we durven ze vaak te vergeten. Toegegeven, wanneer je denkt aan frieten denk je meteen aan een goedgevulde puntzak, maar het is tijd om ons frietgamma uit te breiden. Deze week op het menu: frieten, maar dan anders.
Poutine
We moéten dit lijstje wel starten met poutine. Poutine is het populairste Canadese gerecht ooit en dat zal je niet verbazen. Wanneer je vraagt naar een bakje poutine, kan je je verwachten aan een portie frieten met een flinke scheut vleesjus en lekkere stukjes kaas. Die Canadezen weten duidelijk hoe ze een portie frieten naar een hoger niveau moeten tillen. Als het gerecht daar al zo populair is, beeld je dan eens in hoe lekker het zou zijn met Belgische frieten van de frituur.
Dit bericht op Instagram bekijken
Patatje oorlog
Onze noorderburen kunnen er ook wat van. Als je ooit al eens een patatje oorlog hebt geproefd, kan je dat alleen maar beamen. Een patatje oorlog is een portie frieten met een stevige klodder mayonaise, satésaus en verse, gesnipperde uitjes. Waarom het patatje oorlog heet? Laten we even kijken naar de patat-frietgrens (ja, dat bestaat dus echt). In het zuiden van Nederland zeggen ze gewoon 'friet', in het noorden van Nederland daarentegen zeggen ze 'patat'. De oorlog slaat op de puinhoop die er op je bord of in je frietbakje wordt gecreëerd wanneer een patatje oorlog wordt samengesteld. Zo, nu ben je weer wat frietweetjes rijker.
Dit bericht op Instagram bekijken
Kapsalon
We hebben het niet over de plek waar je naartoe gaat voor een nieuwe coupe, wel over het gerecht dat nog niet zo heel lang geleden (ook in Nederland) ontstond. Volgens de gangbare verklaring is het gerecht ontstaan toen kapper Natanië Gomes in 2003 zijn honger wou stillen in een shoarmazaak. Hij bestelde een lunchschotel en liet deze vullen met al zijn favoriete ingrediënten: frieten, shoarma of kebabvlees, kaas, salade en knoflooksaus. Jongeren hoorden deze bestelling en wilden hem ook steeds vaker hebben. Omdat het een uitvinding van een kapper is, heeft het de naam 'kapsalon' gekregen. De kapsalons die we tegenwoordig kennen zijn net zo: een laagje frieten, daar een laag shoarma- of kebabvlees over, een flinke laag kaas die dan even onder de grill moet smelten en dan wat salade er bovenop. Om het af te werken laten we er meestal een flinke pomp saus bij doen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Fish and chips
Dit Britse gerecht heeft al lang onze harten gestolen. Er is niets zo lekker als een portie frieten met gefrituurde vis, en dan hebben we het niet over de simpele vissticks. Het visje dat je kan verwachten wanneer je naar een portie fish and chips vraagt, is meestal kabeljauw of schelvis. Die krijgen een dikke laag beslag rond zich heen en worden heerlijk krokant gefrituurd. De frieten die je erbij krijgt zijn meestal dikke frieten waar je - op z'n Brits - een laagje azijn overheen schenkt.
Dit bericht op Instagram bekijken
Steppegras
We sluiten het lijstje af in Vlaanderen met steppegras, een echte klassieker. Steppegras is een variant op de alom bekende biefstuk-friet, maar dan met hele dunne frietjes. Het werd voor het eerst gemaakt door Jean Ceustermans in 1960, toen hij als chef-kok werkte in het Duitse hotel Quellental. Mensen van over heel de wereld bleven in dit hotel slapen. Een perfecte plek om nieuwe gerechten uit te testen dus. De allereerste klant die zijn creatie mocht proeven, was de wereldbekende Russische clown Popov. Het kreeg daarom ook de naam 'steppegras van de taiga'. Het was pas in 1970 dat steppegras populair werd in België. De correcte manier om steppegras te eten is door de frieten als een torenhoge berg op een bord te leggen en te serveren met een licht pikante saus gebaseerd op paprika, augurk en zilveruitjes. Onder die hoge berg frietjes ligt een biefstuk verstopt.
Dit bericht op Instagram bekijken