Je hebt er waarschijnlijk zelf ook al eens tussen gezeten, de discussie over de tomaat. Is het een groente of fruit? Er zijn verschillende antwoorden, afhankelijk vanuit welk standpunt je het bekijkt.
Binnen de Nederlandse taal wordt fruit gedefinieerd als 'voedsel, bestaande uit suikerhoudende eetbare vruchten'. De definitie van een groente luidt dan als volgt 'alle andere eetbare delen van de plant'. Neem daar dan nog eens de vrucht bij die wordt omschreven als 'het rijp geworden vruchtbeginsel van een plant'. Taalkundig past de tomaat dus binnen de definitie van zowel groente, fruit als vrucht. Maar wat is het nu?
Cultureel: groente
Vanuit cultureel oogpunt kijken we naar hoe er doorheen de jaren over de tomaat werd gesproken. In dit geval spreken we vaker over de tomaat als een groente dan als fruit en ook in de winkel zijn de tomaten meestal terug te vinden bij de groenteafdeling. In 1893 kwam de discussie zelfs voor het Amerikaans Hooggerechtshof. Destijds werden er enkel importbelastingen geheven op groente en niet op fruit. Helaas besloot de rechter dat de tomaat een groente was en de importeur bijgevolg de importbelasting moest betalen.
Plantkunde: fruit
Plantkundig gezien is fruit de verzamelnaam voor eetbare vruchten en een vrucht is zoals hierboven uitgelegd het rijp geworden vruchtbeginsel van een plant. Een tomaat past binnen die omschrijven van een vrucht en wordt plantkundig dus gezien als fruit.
Tuinbouwkundig: groente
In de tuinbouw maken ze onderscheid tussen fruit en groente op basis van het soort plant. Groeit het aan een kruidachtige plant is het een groente, fruit groeit aan houtachtige planten. En wat is dan het verschil tussen een kruidachtige en houtachtige plant? Met een houtachtige planten bedoelt men diegene die verhouten en dus groeien in de dikte daarbovenop overleven deze planten de winter bovengronds, zoals bij bomen het geval is. Kruidachtige planten vertonen geen diktegroei en sterven meestal bovengronds in het voorjaar en overwinteren ondergronds.
Culinair: groente
In de keuken en op ons bord kijken we niet zo zeer naar het plantendeel, maar tijdens welke maaltijd je het eet. Zo horen groenten bij de voor-, hoofd- en bijgerechten en fruit bij het nagerecht. En zo wordt de tomaat ook culinair gezien als een groente.
Een eenduidig besluit is er dus niet, alles hangt af vanuit welk oogpunt je de discussie bekijkt. Niet alleen de tomaat zorgt voor discussie, ook over komkommer, avocado en paprika ontstaat er soms onduidelijkheid.