Zin of onzin: kan je kaas bewaren in de diepvries?

Ben jij ook zo iemand die continue bezig is met het weggooien van beschimmelde kaas? Geen zorgen, we doen het allemaal. Hoe mooi zou het zijn als je je favoriete kaas gewoon kon invriezen zodat je er wat langer plezier van hebt? Kan je kaas zomaar bewaren in de diepvries? 

Goed nieuws voor alle kaasliefhebbers: je kan kaas invriezen, jippie! Juich alleen nog niet té vroeg, er zijn namelijk een paar dingen waar je best rekening mee kunt houden. Je kan niet zomaar alle kaassoorten even gemakkelijk invriezen. Ook de kwaliteit en de textuur van kaas kan ook enorm veranderen wanneer je ze in de diepvries stopt.

Welke kaas is diepvries-proof?

Hoe weet je welke kaas je kunt invriezen en welke niet? Simpel: kijk naar de textuur van de kaas. Is het een harde kaas zoals gouda of cheddar? Dan kan je het zonder problemen invriezen. Is het een zachte, natte en verse kaas zoals brie of ricotta? Dan doe je het best niet. Wanneer je kaas invriest, vormen er allemaal kleine ijskristallen in de kaas. Wanneer je het dan gaat ontdooien, komt het water allemaal vrij. Bij een harde kaas is dat niet zo'n groot probleem, een verse kaas zal echter helemaal veranderen van textuur. Resultaat? Brokkelige en droge kaas.

Weet wat je invriest 

De beste kazen om in te vriezen zijn kazen zoals edammer, gouda, limburger, mozzarella en  provolone. Kazen die je beter niet invriest, zijn kazen zoals brie, camembert, ricotta en parmezaan. Maar parmezaan is toch ook een harde kaas? We horen het je al denken. Klopt, maar het water dat tijdens het ontdooien los komt, verpest de textuur van de parmezaan. Maar niet getreurd, want wist je dat je een zakje geraspte parmezaan in de koelkast kunt bewaren voor zo'n twaalf maanden lang? Voor deze kaas heb je de diepvries niet eens nodig.

Hoe lang kan je welke kazen invriezen?  

De meeste kazen kan je tussen de zes en de twaalf maanden lang bewaren in de vriezer. Wel belangrijk om te weten: eens je de kaas weer hebt laten ontdooien, mag je hem niet terug in de diepvries stoppen. Vergeet ook nooit om er een sticker op te plakken met de datum waarop je de kaas invriest, anders vergeet je naderhand hoe lang je kaas nog goed is.

Een blok kaas

Een blok kaas bewaar je om te beginnen al in zijn originele verpakking. Bedek de verpakking met een laagje aluminiumfolie en bewaar dat vervolgens in een luchtdichte diepvrieszak of in een plastieken bakje.

Geraspte kaas 

Verdeel de geraspte kaas in wat diepvrieszakjes. Duw al het lucht eruit, doe het zakje dicht en stop het in de diepvries.

Plakjes kaas

Ook plakjes kaas kan je perfect bewaren in de diepvries. Om te voorkomen dat ze aan elkaar vast blijven plakken, leg je ze in een plastieken bakje. Tussen elk plakje kaas leg je een stukje bakpapier.

Het ontdooien

Om de kaas naderhand weer te ontdooien, zet je het in de koelkast voor zo'n zeven uur. Geraspte kaas daarentegen kan je meteen verwerken in je warme maaltijden. Laat de ontdooide kaas niet langer dan drie dagen liggen en you're good to go. Zo belandt geen enkele kaas meer in de vuilbak!

LEES OOK:Hapklaar: is het gevaarlijk om courgette rauw te eten? 

KaasInvriezenDiepvriesVriezenGeraspte kaasPlakjes kaas

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer