Dilemmadinsdag: sojamelk of amandelmelk

Koemelk is al lang niet meer de enige soort melk op onze markt. We kennen momenteel amandelmelk, sojamelk, kokosmelk, havermelk en de lijst blijft groeien. Door de ruime keuze zien we nog moeilijk door de bomen het bos. Daarom focussen we ons vandaag op twee soorten alternatieve melk: amandelmelk en soja. Welke van de twee kan jij het beste kiezen? 

Sojamelk

Soja is gemaakt van peulvruchten (bonen) afkomstig uit de sojaplant. Oorspronkelijk kwam het uit Azië maar het wordt nu ook geteeld in Zuid-Amerika. 

Sojamelk wordt gemaakt door sojabonen te vermalen met water. Dit mengsel wordt dan gezeefd: de gefilterde vloeistof is sojamelk. De uitgesproken bonen smaak is zeer populair in Azië, maar is sinds kort ook een favoriet binnen Europa. Door de juiste verwerking kan de bonensmaak verminderd of vermeden worden.

In de keuken kan je sojamelk zonder suiker gebruiken in de plaats van koemelk. Sommige producenten maken speciale vervangproducten zoals slagroom, koffieroom of sojaboter.

Je hebt twee soorten soja: ongefermenteerde en gefermenteerde. Sojamelk behoort tot de eerste, het wordt dus voordat het verder wordt verwerkt, niet gefermenteerd. Tot gefermenteerde soja behoren tempeh, miso en sojasaus.

Voordelen

Soja stimuleert eiwitproductie. Sojamelk bevat de meeste eiwitten van alle niet melk opties. Zo een 7 gram per glas.

Soja schuimt enorm goed. Het kan als alternatief dienen voor melk in koffie.

Sojamelk is enorm veelzijdig om mee te koken. Je kan er een sausje mee maken, in rijstgerechten toevoegen of gewoonweg in je koffie doen. Ook om ongezoete dingen mee te bakken is de zoete sojasmaak ideaal.

Nadelen

Soja bevat plantaardige hormonen (fyto-oetrogenen) die op lange termijn kunnen zorgen voor een verminderde testosteron aanmaak. Dit mag wel met een korreltje zout genomen worden want overigens moet je hiervoor wel meer dan 1 liter sojamelk per dag drinken.

Sojamelk heeft een heel specifieke smaak en kan snel overheersen in een gerecht.

Amandelmelk

Elke beetje trendy koffiesalon serveert amandel koffie. In vele landen heeft amandelmelk sojamelk ingehaald als best verkochte alternatief voor koemelk. 

Amandelmelk is een melkachtige drank gemaakt van amandelen en water. Een ideale vervanger voor mensen met een lactose intolerantie. En omdat je niets meer nodig hebt dan enkel amandelen en water, is het bovendien zeer gemakkelijk om zelf thuis te maken.

Je kan amandelmelk combineren met kaneel, banaan, havermout of vanille.

Voordelen

Amandelmelk bevat relatief weinig calorieën. In een portie ongezoete (250ml) amandelmelk zitten maar 30 kcal. Gezoete amandelmelk is heel erg zoet en bevat ook dubbel zoveel calorieën.

Ongezoete amandelmelk bevat heel weinig suiker, waardoor het heel geschikt is voor mensen die hun suikerinname willen beperken.

Amandelmelk heeft een heerlijke smaak in koffie en dessert. De notenachtige nasmaak past ideaal bij zoete gerechtjes.

Nadelen

In amandelmelk zitten niet veel voedingsstoffen. Het product bestaat voornamelijk uit water. De proteïnen en calcium die in amandelen zitten gaan verloren bij het maken van amandelmelk. Deze drink bestaat ongeveer 98% uit water en 2% uit amandelen.

Ongezoete amandelmelk is niet dik genoeg om te kunnen schuimen in koffie.

Conclusie

Hoewel dat beiden een geschikt alternatief zijn voor koemelk bevat sojamelk nog altijd iets meer voedingsstoffen dan amandelmelk. Amandelmelk is wit, maar daar houdt de overeenkomst met "melk" wel op. Met 2% amandelen mag het nog juist amandeldrink genoemd worden. Voor wie suikerarm wil leven is het wel een geschikte oplossing. Amandelmelk daarentegen heeft een heerlijke notenachtige smaak, geschikt voor dessert en koffie.

 

Melk Dilemmadinsdag Amandel Soja

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer