Al eeuwenlang is inmaken of opleggen een populaire techniek om voedselverspilling tegen te gaan en producten langer te kunnen bewaren. Ingelegde groenten zijn de ideale manier om je gerechten een lekkere friszure toets te geven en bovendien staan al die potten vol kleurrijke ingrediënten ook gewoon ontzettend mooi in je keuken. Als het over pekelen, fermenteren en wecken gaat, worden de termen wel eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het absoluut geen synoniemen van elkaar. Wij zetten de verschillen op een rijtje.
Het inmaken van groenten is weer helemaal terug van weggeweest. Een keuken vol bokalen gevuld met kleurrijke ingrediënten? Yes please! De termen pekelen, fermenteren en wecken klinken wel eens als synoniemen van elkaar, maar dat is behoorlijk onterecht. Zowel in de bereidingswijzen als in de resultaten zijn er een hoop verschillen terug te vinden. Wij zetten ze op een rijtje.
Pekelen
De term gepekelde groenten verwijst over het algemeen meestal naar alle groenten die zijn opgelegd in zuur, zoet of zout. Pekelen doe je aan de hand van een gekookte marinade die bestaat uit azijn, water, suiker, zout en eventueel nog extra kruiden of smaakmakers naar keuze. De uiteindelijke smaak kan je beïnvloeden door de verhoudingen tussen het water, de azijn, de suiker en het zout te veranderen.
Fermenteren
Wanneer je groenten fermenteert, verandert het oorspronkelijke product in iets anders. De bekendste voorbeelden hiervan zijn allicht augurken en zuurkool. Fermentatie is een proces waarbij er micro-organismen - zoals bacteriën, schimmels en gisten - worden gebruikt om een voedingsmiddel aan te passen. De micro-organismen groeien met behulp van warmte, zuurstof, vocht en de toevoeging van ingrediënten als zout en kruiden. Daarbij maken ze enzymen aan, die bepaalde voedingsstoffen afbreken en aanpassen. Dat resulteert in een verandering van smaak, geur, verteerbaarheid, houdbaarheid en uiterlijk.
Wecken
Wecken is een variant van inmaken, waarbij groenten en fruit in glazen potten vacuüm worden getrokken. De potten worden verhit om de aanwezige micro-organismen te doden, waarna de ingrediënten langer houdbaar zijn. Je kan zelfs volledige gerechten, zoals soepen of stoofpotjes wecken om die jarenlang te bewaren. Belangrijk hierbij is wel dat de ingrediënten die je gebruikt kraakvers zijn en dat je weckpotten brandschoon zijn. Alleen dan kan je ervan uit dat je de producten voor een lange tijd veilig kan bewaren.