Kan een een stukje kalkoen ook niet ontbreken op jouw menu tijdens de feestdagen? Dan ben je niet de enige, want deze klassieker staat nu eenmaal in de schijnwerpers tijdens Kerstmis en Nieuwjaar. Maar geef toe, een sappig, mals stukje vlees serveren is makkelijker gezegd dan gedaan. Daardoor ligt op tafel vaak een uitgedroogde kalkoen op je te wachten. Met deze tips zeg je daar snel vaarwel tegen.
Kalkoen op het kerstmenu zetten, we doen het allemaal, want we zijn verzot op klassiekers tijdens de feestdagen. Maar hoeveel voorbereiding, werk en moeite je ook deed, het verdict is vaak pijnlijk. Gelukkig is die uitgedroogde, taaie versie van vorig jaar volstrekt verleden tijd. Jij tovert vanaf nu een mals, sappig en smaakvol stukje kalkoen op tafel. Het enige dat je hoeft te doen is deze tips in het achterhoofd houden.
Vlinderen
Je gevogelte vlinderen helpt de om het vlees sneller en gelijkmatiger te garen. Het is een kookmethode waarbij de hele kip wordt opengespleten, uitgebeend en geplet zodat hij plat kan liggen in de pan. De twee helften, die nog aan elkaar hangen, lijken dan op de vleugels van een vlinder, vandaar de naam.
Geen hele kalkoen meer op tafel
Het is een hele klus om aan tafel iedereen van een mooi stukje te voorzien wanneer je een hele kalkoen serveert, dus waarom laat je dat idee niet lekker varen? Het is veel makkelijker de verschillende delen van het kalkoenvlees apart te bereiden en te voorzien van de juiste cuisson in plaats van te wachten tot alles gaar is. Wil jij tóch een hele kalkoen op tafel zetten voor die gewenste wow-factor, dan is de volgende tip alvast cruciaal.
Halfgaar is goed genoeg
Ging je toch voor die hele kalkoen? Haal die dan uit de oven nog voordat hij helemaal gaar is, zodat hij op het aanrecht nog even verder kan garen. We raden je aan om de kalkoen uit de oven te halen als het dikste deel van de borst zo'n 150 °C is.
Rust is heilig
Vlees laten rusten voordat je het aansnijdt, is cruciaal en dat is het ook voor je kalkoen. Nadat je het gevogelte van de grill hebt gehaald, mag je het zeker tussen de 30 min en een uur laten rusten. Doe dat niet onder aluminiumfolie, want dan blijft het vlees nog verder garen en krijg je alsnog een uitgedroogde kalkoen.