Als je weet wat ze met zalm doen, kun je er nooit meer hetzelfde naar kijken

Een stukje zalm wordt door velen gezien als een echte delicatesse. Maar wist je dat zalm eigenlijk niet knaloranje ziet? Wordt de vis bijgekleurd? Wij zochten het voor je uit.

Er gaat niets boven een heerlijk stukje gerookte zalm als ontbijt of in een slaatje. De mooie unieke kleur is een ware streling voor het oog. Maar is de kleur wel natuurlijk? De waarheid is verrassend!

Gekweekte zalm

Zalm is een van de populairste vissoorten in ons land. Het is een makkelijke vis om te bereiden en zit vol met goede vetten. Maar zalm is ook een bedreigde vissoort. Waar de vis begin vorige eeuw nog overvloedig aanwezig was, verdween de zalm in de jaren 80 door overbevissing en klimaatverandering. Dat was het moment dat kweekvissers op de zalmtrein sprongen.

Vandaag halen we de meerderheid van onze zalm niet uit het wild, maar wordt die gekweekt in grote netten in rustig water. De meeste gekweekte zalm komt uit ZNoorwegen, Schotland, Ijsland, Alaska en Chili. Maar wist je dat zalm eigenlijk een witvis is? In het wild krijgt die zijn herkenbare roze kleur door garnalen te eten. En hier is waar het schoentje wringt. Het voedingspatroon van een gekweekte zalm is anders - denk aan maïs, soja en graan), daarom wordt er kleurstof (astaxanthine)  toegevoegd aan het voedsel. Puur omdat de consument een bleke zalm niet 'moet', worden er pigmenten toegevoegd aan het dier.

LEES OOK: Zalm met parmezaan-kruidenkorst, asperges en zoete aardappel

KweekvisVisZalmTipsGarnaalKleurWist je datFeitjes

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer