Bloemen op ons bord zijn geen rariteit meer, toch integreren we ze thuis nauwelijks in onze gerechten. Zonde, want eetbare bloemen hebben een uitgesproken smaak, zijn leuk om naar te kijken en zijn ook nog eens makkelijk te kweken thuis. Reden te meer om zaadjes te planten en te genieten van wat flowerpower op je bord. We leggen uit welke eetbare bloemen je gerecht naar een fleuriger niveau tillen.
Oorspronkelijk vonden we bloemen enkel terug op borden in sterrenzaken, nu vind je ze zelfs in de supermarkt. Toch is de trend nog niet overgewaaid naar de doorsnee eetkamer. Dat is jammer, want waarom zou je niet willen genieten van bloemen die én lekker én mooi zijn? Zou het kunnen dat we er nog niet genoeg over weten? Wij lijsten hier alvast vijf eetbare bloemen op die het proberen waard zijn.
Power of the flower
In onze eigen tuinen of in parken bloeien heel wat bloemen, maar die zijn niet allemaal geschikt om je volgende gerecht op smaak te brengen. Nu de lente in het land is, is het tijd om je groene vingers weer boven te halen. Nieuwe zaadjes planten om daarna te kunnen genieten van een weelderige tuin of een kleurrijk keukenaanrecht, daar houden we allemaal van. Maar wie de juiste bloemen weet te kiezen, kan er zelfs zijn gerechten mee opfleuren.
Bloemen worden vaak als vrij smaakloos bestempeld en worden louter gezien ter versiering. Dat eerste vooroordeel mag je overboord kieperen, want er zijn best wat bloemen met een uitgesproken smaak die wel degelijk het verschil maken in je gerecht. Op basis van uitzicht en smaak sla je met deze vijf soorten de bal alvast niet mis.
Komkommerkruid
Dit kruid smaakt - je kan het vast wel raden - naar komkommer. De paars-blauwe bloem mag je zonder zorgen helemaal verorberen en verwerken in frisse salades. Zowel de bloem als de blaadjes en takjes zijn inzetbaar in de keuken. Je kan van de blaadjes soep maken en de takjes kan je zelfs frituren. Een heleboel opties dus, en reden te meer om deze zaadjes in huis te halen.
Komkommerkruid wordt ook wel bernagie genoemd en is een eenjarige plant. Dat wil zeggen dat ze na een jaar ook weer sterft. Treur echter niet, deze kanjer zaait zichzelf weer uit zodat je jaar na jaar kan blijven genieten van deze multi-inzetbare bloem.
Duizendschoon
Deze bloem springt niet alleen door haar kleur sterk in het oog, ook de smaak stelt niet teleur. In allerlei verschillende kleuren kom je duizendschoon tegen. Van rood, roze, violet en paars, naar wit of zelfs tweekleurig. Verwacht een bloem met een kruidige, peperige smaak, die ook wat naar het lookachtige leunt.
Je kan de bloem verwerken in je salades, rijstgerechten en curry, of gebruik ze als garnering bij een smeuïge pasta.
Deze bloem kan niet zo goed tegen de koude en gaat dus helaas niet zo lang mee. Toch zal de smaak van de bloem ervoor zorgen dat ze de moeite waard is eens uit te zaaien en dat ook het volgende jaar opnieuw te doen.
Leeuwenbekjes
Leeuwenbekjes kom je niet in één kleur tegen. De ene bloem is geel en de andere varianten gaan dan weer van licht- naar donkerroze. Toch zijn ze gelijkaardig wat hun smaak betreft: erg fris en lichtbitter in de mond. Een ware streling voor het oog en een plezier in de mond. Gebruik de bloemen - want enkel die zijn eetbaar - in een salade of meng ze met roomkaas voor een kleurrijk en smaakvol effect.
Wist je trouwens dat de naam leeuwenbekjes letterlijk te nemen valt? Wanneer je de bloem langs weerszijden dichtknijpt zie je een echte leeuwenbek verschijnen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Oost-Indische Kers
Niet van Indië en ook geen kers, toch is deze bloem de moeite waard om in huis te halen. De blaadjes, zaadjes en de bloem zijn eetbaar en zorgen voor een pittige peperachtige toets in je gerecht. De bloem fleurt ook meteen je bord op door haar oranje kleur. Niet alleen de smaak en de look scoren heel wat punten, de bloem is ook nog eens hartstikke gezond. Oost-Indische kers zit boordevol vitamine C, is licht voor maag en darmen, verhoogt de weerstand én werkt ontstekingsremmend. Als je die groene vingers nu niet voelt kriebelen, weten wij het ook niet meer.
Viooltjes
Deze paarse bloem kan uiteraard niet ontbreken in het lijstje van eetbare bloemen. Niet alleen in het paars, maar ook in het roze, wit of geel kan ze haar mannetje staan in de keuken. Met haar zachte, sla-achtige smaak vormt ze de geschikte garnering voor verschillende gerechten en desserts.
Nu kan je vast en zeker aan de slag in de keuken met deze kleurrijke en smaakvolle bloemen. Of je ze nu in het plantencentrum haalt of zelf aan de slag gaat met zaadjes, je komt zeker aan je trekken met deze smaakbommetjes. Zelf plukken? Blijf dan zeker opmerkzaam en pluk niet zomaar elke bloem. Sommige bloemen zijn erg giftig en die wil je niet aan je gasten voorschotelen.
LEES OOK: In de voetsporen van Stefan Jacobs: wildplukken in de Ardennen