Op zonnige dagen is het leuk om buiten te eten. Maar let op, voedsel is maar beperkt houdbaar buiten de koelkast. Zeker bij deze warme temperaturen is het voor voedselveiligheid belangrijk dat je voedsel niet te lang buiten laat staan. Ga je barbecueën, zet je vlees, vis en slaatjes dan niet te lang op voorhand klaar, maar haal ze pas op het laatste moment uit. Enkele tips.
Temperaturen rond 30°C
Dit weekend wordt het allicht nog een stuk warmer. Extra voorzichtig zijn is dan de boodschap: tegen 30 graden gedijen bacteriën namelijk erg goed. Sommige bacteriën verdubbelen zich bij deze temperaturen al op twintig minuten tijd.
Kort gezegd moet je vermijden eten lang buiten de koelkast te bewaren, omdat bacteriën houden van alle temperaturen tussen de 7°C en de 65°C (daarom moet je warme gerechten zeker boven deze temperatuur houden). Als je dus één ding moet onthouden is het dit: wacht tot vlak voor je gaat eten om alles uit de koelkast te halen. Serveer dus liever kleine porties aan tafel, laat de rest koel staan en vul de schalen af en toe bij. Zo vermijd je onnodige risico’s.
Melk, boter en vleeswaren: zo snel mogelijk weer gekoeld zetten
Niet bereide etenswaren en plaats je best onmiddellijk na gebruik al terug in de koelkast. Dit geldt zeker voor gekoelde producten. Melk, vlees(waren) en boter mogen eigenlijk niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, verkort al met een dag.
Koelkast regelmatig checken
Nog een laatste tip: als het toestel het even laat afweten kijk dan onmiddellijk de temperatuur na. Bedraagt de temperatuur 7°C, wacht dan niet te lang, maar verbruik de voedingsmiddelen onmiddellijk. Bedraagt de temperatuur 15°C of meer, gooi dan veiligheidshalve alles weg.