Kende je calamansi limoenen al? Ook de schil mag je opeten

Calamansi limoenen zijn vruchten waarvan je niet wist dat ze misten in je fruitmand. Citrusvruchten waar je ook de schil van kan opeten, vinden we misschien wat vreemd, maar laat deze speciale limoen daar een uitzondering op zijn. Deze speciale vruchtjes zijn zuur van smaak, maar hebben een heerlijk zoete schil. De moeite om ze eens in huis te halen? Daar zeggen we volmondig 'ja' op.

Het blijft interessant en leerrijk om nieuwe producten, zoals de calamansi limoenen, in onze keuken te verwelkomen. Gaan we ze na die ene keer opnieuw in huis halen of blijft het bij een zeldzaam intrede? Blijven experimenteren zorgt ervoor dat zowel koken als bakken leuk blijft. We introduceren graag de calamansi limoen bij jou in de keuken. En van één ding zijn we zeker, het zal niet bij die ene aankoop blijven. Deze onrijpe citrusvrucht is een blijvertje. We vertellen je wat het juist is, hoe het smaakt en hoe je het kan gebruiken in je gerechten.

Heerlijke kruising

Calamansi limoenen zijn citrusvruchten die een kruising zijn van de mandarijn en de Chinese kumquat. Ze staan bekend onder een heleboel verschillende namen zoals calamansi limoenenFilippijnse limoenen, Filippijnse citroenen of calamondin. De benamingen calamansi en calamondin worden soms ook gespeld als kalamansi en kalamondin.  Oorspronkelijk komen ze uit de Filippijnen, delen van Indonesië en China. Gelukkig voor ons zijn ze ook hier het hele jaar door verkrijgbaar.

Zuur in een zoet jasje

Met een diameter van 2,5 centimeter zijn het kleine, groene vruchtjes. Ze wegen gemiddeld 30 gram calamansien zijn rond tot lichtjes afgeplat. Het opmerkelijke aan deze groene limoentjes is dat ze voornamelijk gegeten worden wanneer ze nog onrijp zijn. Een calamansi limoen is eigenlijk pas rijp wanneer ze volledig oranje is. Dat kan tot een jaar duren en daar wachten velen niet op, omdat ze onrijp al geschikt zijn voor gebruik. De vrucht bestaat uit ongeveer zeven tot negen partjes samen met een aantal crèmekleurige zaden, zoals een mandarijntje.

De onrijpe calamansi limoenen hebben een zuur smaakje. De kruising tussen de smaken van een limoen en een mandarijn zouden je de perfecte smaakcombinatie moeten bieden. Het grote verschil met de gewone limoen of mandarijn is dat je de dunne schil zonder probleem kan opeten. De schil van de vrucht is glanzend en dun en is van smaak heel wat zoeter dan de vrucht zelf. Een hap in de vrucht met de schil zorgt dus voor een ideale combinatie van zoet en zuur. Een echt prijsbeestje in je keuken!

All around vruchtcalamansi limonade

De scherpe, zure smaak van calamansi limoenen zorgt ervoor dat je ze op verschillende manieren kan gebruiken in de keuken. Pers je ze uit, dan kan je het sap gebruiken om er een verfrissende limonade van te maken. Je kan het sap evenzeer mengen met andere sappen of zelfs bevriezen zodat je ze vervolgens als ijsblokjes aan een ijsthee kan toevoegen.

Ook in kruidige en hartige gerechten worden de calamansi limoenen gebruikt. De vruchten worden dan in de helft of in vier gesneden en bij het gerecht geplaatst. Zo kan je het sap naar smaak uitpersen over curry's, noedelgerechten, vlees, zeevruchten of zelfs in soepen voor wat frisheid. In de Filippijnen wordt bijna élke maaltijd geserveerd met calamansi-limoenentjes.

Je kan de calamansi limoenen ook koken en tot een jam verwerken. De vrucht wordt namelijk ook gebruikt als toevoeging aan desserts. In cakes, taarten en vlaaien kan de zuurtegraad van de vrucht voor een goede zoet-zuurbalans zorgen en de schil kan gedroogd en fijngestampt worden om vervolgens als smaakmaker te gebruiken.

LEES OOK: Shochu: populairder dan sake, maar wat is het?

CitrusVruchtenKalamansiLimoenen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer