Twijfel je nog over wat je met Kerst graag wil klaarmaken? Geen zorgen! Wij inspireren je graag met 10 heerlijke gerechten, die elk boordevol groenten zitten en waar iedereen aan tafel mee van kan genieten. Gaande van vegetarische varianten op eeuwenoude kerstklassiekers tot trendy TikTok-tips; we serveren voor ieder wat wils. Merry veggie Christmas!
Ben je nog niet helemaal overtuigd over je culinaire kerstmenu? Geen nood, wij zijn er om je een handje te helpen! Deze 10 recepten weten alvast iedereen te smaken, zowel de veggies als non-veggies op je feestje, geloof ons maar. Kies voor één van onderstaande gerechten of combineer er vrolijk op los. Laat vooral je creativiteit de vrije loop!
Steak tartaar van rode biet
Steak tartaar is een echte klassieker, maar wist je dat het helemaal niet moeilijk is om er een variant met groenten van te maken? Met quinoa en rode biet maak je in een handomdraai een lekker alternatief klaar voor wie aan de feesttafel liever geen vlees eet.
Ingrediënten
100 g quinoa
200 ml water
1/2 blokje groentebouillon
200 g gekookte rode biet
1 el citroenrasp
1 el balsamico
1 el oregano
1 el bieslook
1 el peterselie
peper
Bereiding
Doe de quinoa samen met het water en het bouillonblokje in een steelpannetje en kook de quinoa gaar. Rasp vervolgens de rode biet en meng die samen met de andere ingrediënten onder de gekookte quinoa. Breng op smaak met peper.
Laat het quinoamengsel bij voorkeur een nachtje in de koelkast staan, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. De volgende dag hoef je dan alleen nog maar te garneren. Gebruik een kookring om de quinoa in een mooie ronde vorm op de borden te serveren. Garneer eventueel met wat kappertjes, verse kruiden, sesamzaadjes en citroenrasp.
Gevulde portobello's met parelcouscous en sinaasappel
Portobello's zijn altijd een goed idee. In dit recept worden ze gevuld met parelcouscous en sinaasappel, wat het nét weer eens wat anders dan anders maakt. Feestelijk!
Ingrediënten
4 portobello's
150 g parelcouscous
1 sinaasappel
1/2 bosje munt
1/2 bosje bladpeterselie
2 el pecannoten
2 el amandelen
1 blokje groentebouillon
1 el gedroogde tijm
rodewijnazijn
olijfolie
peper
zout
Bereiding
Maak de portobello’s schoon en verwijder het steeltje zodat je ze goed kunt vullen. Bestrijk ze met olijfolie, kruid ze met peper, zout en de gedroogde tijm en gril ze 2 à 3 min aan beide kanten. Kook de parelcouscous gaar in water met de groentebouillon. Giet af en laat even uitlekken.
Hak de amandelen en de pecannoten fijn. Snipper de munt en de peterselie. Snijd de sinaasappel eerst in partjes en daarna nog in kleinere blokjes. Vang het sap op en meng het samen met de amandelen, de pecannoten, de munt, de peterselie en de stukjes sinaasappel onder de parelcouscous. Breng de parelcouscous op smaak met een scheutje rodewijnazijn en olijfolie. Vul de portobello’s met de parelcouscous.
Vegan quiche met courgette en tomaat
Of het nu als aperitiefhapje is of voor op het buffet, met deze vegan quiche scoor je sowieso. De courgettes en kerstomaten in dit recept lenen zich perfect tot een creatieve touch. Vorm met de groenten bijvoorbeeld een kerstboom op de quiche. Succes gegarandeerd!
Ingrediënten
3 el olijfolie
2 uien
2 tenen knoflook
½ tl chilivlokken
10 g fijngehakte verse peterselie
1 tl gedroogde basilicum
270 g bladerdeeg
500 g tofu
10 g edelgistvlokken
1 tl Dijonmosterd
1 tl kurkuma
½ tl kala namak
sap van ½ citroen
1 el maïzena
peper
zout
½ courgette
125 g cherrytomaatjes
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Stoof de uien en knoflook even aan op middelhoog vuur. Voeg de chillivlokken, verse peterselie en basilicum toe en bak kort mee.
Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Maak de vulling van de quiche. Mix de blokjes tofu, edelgistvlokken, mosterd, kurkuma, kala namak, citroensap, maïzena, peper en zout in de keukenmachine tot een romig geheel. Snijd de courgette in reepjes en halveer de kerstomaten.
Schep het tofumengsel in de kom en mix het met de gebakken uien en knoflook.
Schep de vulling in de taartvorm en verdeel de reepjes courgette en tomaatjes er in.
Zet de taartvorm in de voorverwarmde oven en bak de quiche voor 35 min tot die lichtbruin en gaar is.
Champignon Wellington met boerenkool
Staat er in jouw familie steevast Beef Wellington op het kerstmenu? Met dit heerlijke recept maak je er op een-twee-drie een plantaardige versie van. Zo kan iedereen er met volle teugen van genieten!
Ingrediënten
800 g gemengde champignons
1 sjalot
3 teentjes look
80 ml olijfolie
2 el balsamico
2 el tamari
zout
verse rozemarijn
2 blaadjes salie
1 el rode miso pasta
3 el tomatenpasta
6 bladeren boerenkool
1 rol bladerdeeg
mosterd
2 el plantaardige melk
1 el olijfolie
sesamzaadjes
Bereiding
Snijd de champignons in stukken. Meng de sjalot met de look, olijfolie, balsamico, tamari, rozemarijn, salie, rode miso pasta, tomatenpasta en het zout. Verdeel dat mengsel onder de champignons en rooster ze voor 15 min in een voorverwarmde oven op 180 °C. Roer de champignons nog eens goed door elkaar en zet ze dan opnieuw 10 min in de oven.
Blancheer de boerenkool. Rol het bladerdeeg uit en beleg het met boerenkool, een beetje mosterd en de geroosterde champignons. Rol het deeg op en besmeer het met een mengeling van 2 el plantaardige melk en 1 el olijfolie. Besprenkel met wat sesamzaadjes en zet voor 25 min in de oven.
Smashed broccoli
Smashed vegetables zijn helemaal hot op het internet en wij begrijpen helemaal waarom. Deze variant met broccoli is dan ook ideaal als side dish op de feesttafel. Fan van het idee? Probeer het dan ook eens met aardappelen, spruitjes of gewoonweg je favoriete groenten. Op TikTok vind je in ieder geval inspiratie in overvloed!
Ingrediënten
2 broccoli's
1 el olijfolie
1 tl zout
1/2 tl lookpoeder
peper
Bereiding
Snijd de broccoli in roosjes. Breng een pot water aan de kook, voeg de broccoli eraan toe en laat 3 min koken. Verwarm de oven voor op 220 °C en leg de gekookte broccoliroosjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Gebruik een glas om ieder roosje plat te drukken. Besprenkel met wat olijfolie, zout, peper en lookpoeder. Zet voor 25 tot 30 min in de oven, tot de groenten krokant en lichtbruin zijn.
Romige orzo met champignons
Deze romige orzo met champignons schrééuwt winter en warmte - en laat dat nu net exact zijn wat we willen tijdens de feestdagen. In deze rijkelijke orzo mist niemand een stukje vlees. Het ideale recept dus voor ieder gezelschap!
Ingrediënten
200 g orzo
1 rode ui
3 teentjes knoflook
10 g gedroogd eekhoorntjesbrood
250 g kastanjechampignons
3 tl rijstmisopasta
400 ml kokosmelk
400g groene linzen
handvol spinazie
olijfolie
zout
zwarte peper
1 citroen
Bereiding
Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kom en bedek het met 400 ml kokend water. Laat weken zoals aangegeven op de verpakking. Hak de kastanjechampignons in grove stukken. Bewaar het water, dit wordt later de bouillon.
Stoof de ui, knoflook en een beetje zout aan. Meng goed en laat garen tot de ui en look zacht zijn. Voeg dan het gehakte eekhoorntjesbrood en de gesneden kastanjechampignons toe. Meng goed en laat de champignons bruin worden.
Voeg nu de orzo, misopasta, kokosmelk en het champignonwater toe. Meng goed, dek af met een deksel en laat 20 min koken tot de orzo zacht is en al het vocht is opgenomen. Roer af en toe om ervoor te zorgen dat de orzo niet aan de bodem van de kookpot blijft plakken. Roer, zodra de orzo gaar is, de linzen en de spinazie erdoor. Serveer met veel zwarte peper en met vers citroensap.
Krokante bloemkool wings
Met deze krokante bloemkool wings als aperitiefhapje blaas je ongetwijfeld iedereen omver. Niet alleen de groenten, maar ook de bijhorende saus zijn letterlijk om duimen en vingers van af te likken. Complimenten gegarandeerd!
Ingrediënten
500 g bloemkool
100 g bloem
3 el paneermeel
2 tl paprikapoeder
1/2 tl chilipoeder
1 tl kurkuma
1 el suiker
150ml amandelmelk
4 el samuraï saus
1 tl honing
1 tl hot sauce
verse peterselie of basilicum
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de bloem in een kom samen met de peper, het zout, de paprikapoeder, chilipoeder, kurkuma en 1 el suiker. Meng goed onder elkaar. Voeg vervolgens de amandelmelk toe en mix met een klopper tot een gladde massa.
Verdeel de bloemkool in roosjes en doe ze mee in de kom. Roer alles goed om, zodat elk roosje bedekt is. Roer er ten slotte nog 2 el paneermeel door. Verdeel de roosjes dan over een met bakpapier bedekte bakplaat en strooi er nog een extra eetlepel paneermeel over voor een krokant resultaat. Zet de roosjes voor 30 min in de oven tot ze krokant zijn. Meng ondertussen de samuraïsaus, hot sauce en honing tot een gladde massa. Smeer de saus na 30 min op de bloemkool en zet de roosjes dan voor nog een extra 7 tot 8 min in de oven. Werk af met de verse peterselie of basilicum en serveer meteen.
Zoete aardappelburgers
Staat er een avondje gourmetten op de planning tijdens Kerst? Dan zijn deze zoete aardappelburgers ideaal voor de vegetariërs aan tafel. Zelfgemaakte vleesvervangers zijn altijd lekkerder dan die uit de winkel en dat bewijzen ook deze burgers maar weer eens. Daarnaast zijn ze ook lekker bij kroketten en een groentekrans óf gewoon tussen een lekker broodje.
Ingrediënten
1 kg zoete aardappel
1 ei
100 g panko
2 el peterselie
100 g havermout
paprikapoeder
peper
zout
Bereiding
Schil de zoete aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water. Mix de havermout fijn in een blender. Giet de zoete aardappelen af en pureer ze samen met het ei, het havermoutmeel, de gesnipperde peterselie, een beetje paprikapoeder en peper en zout. Vorm er burgers van en wentel ze door de panko. Laat ze opstijven in de koelkast tot je ze gaat bakken in een hete pan of op je gourmetstel.
Zoete aardappelgratin met appel en hazelnoten
Deze winterse zoete aardappelgratin is een feest op je bord. Het recept zit boordevol groenten én boordevol smaak en is bovendien ook helemaal glutenvrij.
Ingrediënten
1/2 bloemkool, in roosjes
1 ui
2 tenen knoflook
3 el edelgistvlokken
peper
zout
Italiaanse kruiden
150g cannellini bonen uit blik
300 ml groentebouillon
2 grote zoete aardappels
2 grote appels
hazelnoten
verse peterselie
Bereiding
Snijd de bloemkool in roosjes, kook ze 10 min gaar en giet daarna af. Stoof de ui en knoflook even aan met peper, zout en Italiaanse kruiden naar smaak. Doe de gekookte bloemkool, gebakken ui en knoflook, witte bonen, edelgistvlokken, groentebouillon en eventueel nog wat zwarte peper in de blender en mix het tot een romige en dikke saus.
Snijd ondertussen de zoete aardappel en appel in flinterdunne plakjes en meng ook hier wat olie, Italiaanse kruiden, peper en zout onder. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de saus over de bodem van een ovenschaal en verdeel de schijfjes zoete aardappel, appel en hazelnoten er overheen. Bak 55 min in de oven. Werk af met verse peterselie en wat extra gehakte hazelnoten.
Tofuspiesjes met pindasaus
Je gezelschap al inpakken alvorens de avond goed en wel is begonnen? Dat doe je met deze tofuspiesjes bij de aperitief. Maar ook tijdens het gourmetten, zijn deze spiesjes ongetwijfeld een groot succes.
Ingrediënten
450g stevige tofu
peterselie
4 el pindakaas
2 el tamari
2 el rijstazijn
2 el water
1 el rijstsiroop
2 el gele currypasta
1/2 tl knoflookpoeder
peper
Bereiding
Meng de pindakaas, tamari, rijstsiroop, gele currypasta, het rijstazijn, water en knoflookpoeder in een kom. Snijd de tofu in blokjes en plaats 4 blokjes op een spiesje. Giet de helft van de pindasatésaus over de spiesjes en zet ze voor 20 tot 30 min in de koelkast. De andere helft van de saus zet je even opzij.
Verhit een grillpan tot ze heet is, leg de spiesjes erin en bak ze 2 tot 3 min per kant totdat de tofu goudkleurig is. Serveer de spiesjes met de overgebleven satésaus en garneer met wat peterselie.