Jan D’Hauwe is een van de laatste poeliers van België en oefent zijn vak uit met de bijhorende trots. Als geen ander kent hij het belang van terroir en lokale producten, want dat is ook bij gevogelte niet te onderschatten. Vooral voor het streekproduct Mechelse koekoek klopt zijn hart. “De Mechelse koekoek is een van de oudste Belgische kippenrassen en ik ben nog altijd fier dat ik dit terroirproduct kan en mag verkopen.”
Lokale producten terug op de kaart zetten, voor Jan D’Hauwe is deze trend niets nieuws. Hij is derde generatie poelier in het Gentse Sint-Amandsberg en kent als geen ander de waarde van de Belgische toppers. Uit zijn kindertijd herinnert hij zich levendig hoe de Mechelse koekoek een echt luxeproduct was en hoe zijn vader zich inzette om haar authentieke smaak bij het grotere publiek bekend te maken. Vandaag zet hij die missie verder. Jan D’Hauwe vertelt over de liefde voor zijn vak en voor de Mechelse koekoek.
Jullie zaak bestaat al drie generaties. Wat is er in die periode precies veranderd?
“We zijn jammer genoeg met steeds minder poeliers in België. Een authentieke wild- en gevogeltehandel zoals de onze vind je niet meer zo vaak. In de 19e eeuw vond je in elke gemeente 3 poeliers. Nu blijven er nog 2 per grootstad over. Ik schat dat er tegenwoordig in België slechts 25 professionele, authentieke poeliers actief zijn.”
Is het een harde stiel?
“Het is erg zwaar, daar kan ik niet over liegen. Ik werk soms tot vijftien uur per dag, dat kan echt alleen als je echt gepassioneerd bent door het vak. In mijn geval werd die passie me met de paplepel ingegeven door mijn vader. Hij had ooit ook de fakkel overgenomen van zijn eigen vader. Na al die tijd blijft het een arbeidsintensief vak. Wij hebben geen machines om villen of te ontbenen. Pluimen en kuisen gebeurt allemaal met de hand. Bovendien moet je als poelier omgaan met het feit dat je jezelf in de winter te pletter werkt, maar in de zomer quasi niets omhanden hebt. Toch hoor je me zeker niet klagen. Ik voel me al meer dan veertig jaar gelukkig met mijn job en ik leer nog elke dag bij.”
Waarom is het voor jou zo belangrijk om Mechelse koekoek en andere terroirproducten aan te bieden?
“Ik vind dat je als vakman de verantwoordelijkheid draagt om zoveel mogelijk je eigen producten te promoten. Ook in onze witloof, asperges, mosselen, aardbeien en kersen proef je toch onze roots? Dat is bij kip net zo. De Mechelse koekoek is een van de oudste Belgische kippenrassen en ik ben nog altijd fier dat ik dit terroirproduct kan en mag verkopen.”
Wat is jouw eigen favoriete bereiding met Mechelse koekoek?
“Liefst bereid ik de Mechelse koekoek gewoon in een kasserol in de oven. Tijdens de warme maanden vul ik hem op met dragon en enkele schijfjes citroen. Dan kies ik vaak voor een klassieke combinatie met frietjes, kroketten of puree en serveer ik er kropsla bij. Tijdens het winterseizoen is het puur comfortfood. Meestal werk ik het gerecht dan af met perziken, peren, appelmoes of veenbessen.”
Wil jij ook meer lokaal gaan eten en zelf Mechelse koekoek op het menu zetten? Klik hier voor enkele recepten en kom hier meer te weten over de Belgische terroirproducten.