Veelgemaakte fouten bij het bereiden van hummus

Wie thuis zelf wel eens hummus heeft gemaakt, zal het ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat het ontzettend moeilijk is om de dip zijdezacht en smeuïg te krijgen. Je krijgt de kikkererwten niet goed gemixt waardoor de massa brokken bevat en je resultaat is na een paar uur al helemaal uitgedroogd. Herkenbaar? Door deze veelgemaakte fouten te vermijden is dat verhaal voortaan verleden tijd. De lekkerste hummus maak je zo!

Of het nu met een snee brood erbij is, als topping op je wrap met falafel of tijdens de aperitief bij groentjes en crackers: we zijn allemaal gek op hummus. Maak je de dip thuis zelf klaar? Vermijd dan deze veelgemaakte fouten voor een lekker en smeuïg resultaat.

Uit blik

hummus makenEén van de grootste fouten die je kan maken bij het bereiden van hummus, is werken met kikkererwten uit blik. Als je een luchtig en zacht resultaat wil bereiken, kan je best aan de slag met gedroogde kikkererwten. Die moeten minstens acht uur in ruim water weken en je moet ze nadien nog een uurtje koken voor ze klaar zijn voor gebruik, maar het is het wachten meer dan waard. Wil je je hummus graag écht romig? Voeg dan ook een theelepel baking soda aan het water toe vooraleer je de kikkererwten erin onderdompelt.

Ongepelde kikkererwten

Het wordt vaak vergeten, maar het is ontzettend belangrijk om je kikkererwten eerst te pellen voor je ze in de keukenmachine doet. Als je baking soda toevoegt aan het water, zullen de vliesjes vanzelf los komen. Maar als dat niet het geval zou zijn, is het echt noodzakelijk om dat manueel te doen. Zonder die harde velletjes is het makkelijker om de erwten te mixen, met een smeuïge hummus als resultaat.

De verkeerde keukenmachine

kikkererwten mixenNa het weken en koken is het tijd om te mixen, maar na al die uren onder water, zullen de kikkererwten behoorlijk wat vocht hebben opgezogen. Je kan je dus al voorstellen dat het een grote klus is om die massa te mixen en daardoor moet je keukenmachine dus best wel tegen een stootje kunnen. Minder sterke machines zouden er met wat pech stuk van kunnen gaan, dus gebruik liefst zo stevig mogelijk materiaal.

Geen ijswater

Het wordt lang niet in alle recepten vermeldt, maar een scheutje water - en dan bij voorkeur ijskoud water - is onmisbaar als je graag een smeuïge dip wil maken. De toevoeging van ijswater is dé grote hummustip van de enige echte Yotam Ottolenghi. Wanneer je alle ingrediënten begint te mixen, raadt de de Israelisch-Britse topchef aan om er dus een klein beetje ijswater aan toe te voegen. Dat zou zorgen voor de ultieme fluffyness die je graag op je bord wil.

Verdunnen met olijfolie

Daarnaast blijft water ook nadien nog een essentieel ingrediënt. Hummus heeft de neiging om na een tijdje wat uit te drogen. Vaak wordt er dan aangeraden om een scheut olijfolie aan de dip toe te voegen en de massa zo een beetje te verdunnen, maar de allerbeste manier is eigenlijk gewoon om ook dat met een beetje water te doen. Zo zit de textuur op een-twee-drie weer helemaal goed!

LEES OOK: Beetgaar en verteerbaar: gedroogde bonen koken doe je zo

KeukentipsKikkererwtenHummusHomemadeFoutenTips en tricksVeelgemaakte fouten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer