Deze 5 misvattingen over thee zullen je er anders naar doen kijken

Vandaag is het Internationale Dag van de Thee. Deze dag werd in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de impact en de gevolgen van de wereldwijde theehandel voor werknemers en telers in de thee-industrie. Veel mensen weten namelijk niet dat thee helemaal niet zo onschuldig is als het lijkt. Naast deze bestaan er nog enkele andere hardnekkige misvattingen over thee. Wij zetten ze even op een rijtje.

Niet zo onschuldig als het lijkt

Er zit meer achter je kopje thee dan je denkt. En het is geen aangenaam verhaal. De theebladeren uit onze zakjes Lipton of Twinings komen uit landen als Bangladesh, India en Sri Lanka. Theeplukkers wonen er op de plantages, worden uitgebuit en raken niet uit de armoede. Het minimumloon van de arbeiders ligt er lager dan lonen in andere sectoren. Zo verdienen theeplukkers vaak zelfs minder dan textielarbeiders, een sector die wereldwijd bekend staat om de slechte arbeidsomstandigheden. Voorzieningen op plantages zijn over het algemeen erg pover en gebrekkige hygiëne, ondervoeding en gezondheidsproblemen zijn er schering en inslag.

Ook thee bevat cafeïne

Dit is misschien wel een van de grootste misvattingen over thee. Ondanks wat velen denken, bevat thee wel degelijk cafeïne. Alleen wordt het niet zo genoemd, maar krijgt het bestanddeel de naam theïne mee. Let op, niet elke theesoort bevat theïne. Denk bijvoorbeeld aan kruidenthee en rooibosthee. Ook verschilt de hoeveelheid theïne per soort thee. Zo bevat witte thee bijvoorbeeld minder theïne dan zwarte en groene thee. Wil je je dus wat energieker voelen maar lust je niet graag koffie? Een kopje thee volstaat ook, al is de hoeveelheid theïne gemiddeld wel twee tot drie keer minder dan de hoeveelheid cafeïne in koffie.

Geen kokend water gebruiken

We zetten thee al heel ons leven op een foute manier. Velen zetten namelijk de waterkoker aan en gieten het water, eenmaal kokend, meteen bij hun theezakje. Maar dat mag eigenlijk helemaal niet. Té heet water doet de smaak van thee namelijk allesbehalve goed. Het tast de aroma’s aan en op deze manier verdwijnen de gewenste nuances van thee. Ideaal is dus om het water in je waterkoker enkele minuten te laten afkoelen voordat je het in je tas of theepot giet. Witte thee, groene thee en fruitthee laat je best trekken in water van maximum 70 graden. Voor andere theesoorten, zoals zwarte thee, mag water van maximum 90 graden gebruikt worden.

Niet vochtafdrijvend

Vaak hoor je dat thee en koffie vochtafdrijvend zijn, wat inhoudt dat je moet plassen en dat je uitdroogt. Dit klopt echter niet. Cafeïne – theïne bij thee – stimuleert je nieren, waardoor je vaker naar het toilet moet. Hierdoor krijgen veel mensen het gevoel dat ze meer vocht verliezen, maar dat is niet zo. De hoeveelheid water die je lichaam opneemt en weer uitplast, blijft in volume namelijk hetzelfde. Het gebeurt enkel sneller. Je mag kopjes thee (en koffie) dus wel degelijk meerekenen bij de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water. Een kop thee mét theïne telt voor drie kwart van een glas water. Kruidenthees zonder theïne mogen volledig meegerekend worden.

Zwarte thee is net zo gezond als groene thee

Velen denken dat groene thee gezonder is dan zwarte thee, maar niets is minder waar. Beide theeën komen namelijk van exact dezelfde theeplant. Wat is dan precies het verschil? De blaadjes van zwarte thee zijn gefermenteerd of geoxideerd, de blaadjes van de groene thee niet. Dat proces beïnvloedt wel de kleur en smaak, maar verandert niets of weinig aan de gezondheidseffecten ervan.

LEES OOK

Succesvolle koffie- en theewinkel Cantata opent deuren in Gent

Eindejaarsactie: pak uit met de INKU-theepot van Sergio Herman

Thee Internationale dag van de thee Misvattingen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer