Het Zuid-Koreaanse gerecht sannakji eet je niet zonder risico. De naam van dit gerecht geeft het misschien niet meteen prijs, maar wanneer je sannakji bestelt krijg je verse, rauwe en nog levende baby-octopussen voorgeschoteld. Op je bord wiebelen, krioelen en worstelen de stukjes octopus nog na. Krabbel je daar niet voor terug? Dan doe je dat misschien wel nadat we je vertellen dat het kan leiden tot de verstikkingsdood.
Durf je het tijdens een trip naar Zuid-Korea aan om sannakji te bestellen, dan mag je je verwachten aan een bord levende baby-octopus. De baby-octopus wordt in kleine stukjes gehakt en meteen geserveerd, daardoor kan het gebeuren dat de stukjes nog bewegen op je bord. Ook de zuignapjes zijn nog actief en wanneer ze zich vastzetten in je keel kan je stikken.
Levende octopus, smakelijk!
Dat je levende octopus eet, moet je natuurlijk met een korrel zout nemen. De inktvis wordt uit een tank gehaald en met een vlijmscherp mes in stukjes gehakt. De octopus leeft dus niet meer, maar de tentakels krioelen nog wel over je bord.
Dit bericht op Instagram bekijken
Sannakji smaakt mild, een beetje taai en een tikkeltje slijmerig. Exact wat je van een levende, rauwe baby-octopus zou verwachten. Ze besprenkelen de octopus vaak nog met wat sesamzaadjes, sesamolie en wat pittige saus van rode pepers om de er een smaakvol gerechtje van te maken.
Gevaarlijke zuignapjes
De baby-octopus wordt niet alleen in kleine stukjes geserveerd. Sommige moedige (of gekke) Koreanen wikkelen soms een volledige octopus rond een eetstokje en eten die in één keer op. Maar dat is niet zonder gevaar! Als de zuignappen aan de tentakels zich vastzetten in je keel, kan je stikken. Je voelt dan tijdens het eten dat de zuignapjes zich vastzetten aan de binnenkant van je mond.
Voor je doorslikt is het dus erg belangrijk om goed, stevig en lang te kauwen. Dan voorkom je dat de zuignapjes zich vastzetten in je keel. Gelukkig hoef je je bij je volgende restaurantbezoek geen zorgen te maken, daar serveren ze dit risicovol gerecht niet.