De Sint heeft de voorbije nachten al heel wat schoenen gevuld met chocolade, speculaas, marsepijn en mandarijnen. Of waren het toch clementines? We gebruiken de benamingen van de citrusvruchten vaak te pas en te onpas door elkaar, maar toch is er een duidelijk verschil tussen beide. Wij leggen je uit wat het grote verschil nu eigenlijk is en hoe je de soorten van elkaar kan onderscheiden.
We gebruiken de termen mandarijnen en clementines vaak zomaar door elkaar, maar toch is er een heel duidelijk verschil tussen beide. Door te kijken naar deze kenmerken kan je ze van elkaar onderscheiden.
Verzamelnaam en variëteit
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen mandarijnen en clementines? Kort samengevat zit het zo: elke clementine is een mandarijn, maar niet elke mandarijn is een clementine. De mandarijn is namelijk de verzamelnaam voor de heerlijke citrusvruchten, terwijl de clementine er een variëteit van is. In de meeste supermarkten wordt er een verschil gemaakt tussen mandarijnen en clementines. De mandarijnen die wij als mandarijnen kennen, zijn eigenlijk satsuma's.
Smaak
Tussen de mandarijnen van de twee meestvoorkomende variëteiten zitten enkele duidelijke verschillen. Zowel in de uiterlijke kenmerken, als in de smaak. Veel mensen zijn eerder fan van clementines, omdat deze soort over het algemeen een zoetere smaak heeft dan andere mandarijnen, maar óók omdat ze geen pitjes bevatten. De mandarijn die wij in de volksmond mandarijn noemen - de satsuma dus - is vaak wel sappiger dan de clementine, maar ook zuurder.
Uiterlijke kenmerken
Het kan moeilijk zijn om zonder te proeven na te gaan of je te maken hebt met een mandarijn of met een clementine. Toch zijn er enkele uiterlijke kenmerken waarop je je kan baseren om na te gaan welke citrusvrucht je in je handen hebt. Zo zijn clementines iets ronder en fel oranje, terwijl mandarijnen eerder plat en een beetje geler van kleur zijn. Toch is de makkelijkste manier om de twee van elkaar te onderscheiden het steeltje met blad aan. Dat heeft namelijk alleen de clementine, omdat die - in tegenstelling tot de mandarijn - vers van de boom wordt geplukt, wat meteen ook verklaart waarom clementines net iets duurder zijn dan andere mandarijnen.