Dat je fruit buiten de koelkast bewaart om het rijpingsproces te versnellen, wist je waarschijnlijk al. Maar je kan ze ook niet zomaar allemaal naast elkaar in een mooie fruitmand uitstallen. Hoe dat komt en over welke vruchten het gaat, lees je hier.
Terugkeren van de supermarkt doe je niet zonder een tas vol groenten en fruit. Paprika’s en courgettes berg je op in de koelkast en appels, peren en bananen gooi je op een hoopje in de fruitschaal. Op het eerste gezicht ziet het er gezellig en kleurrijk uit. Tot er na een dag bruine plekjes op de vruchten verschijnen. Hoe komt dat en hoe kan je het vermijden?
De boosdoener: ethyleen
Verschillende fruitsoorten naast elkaar leggen, kan in bepaalde gevallen voor problemen zorgen. Sommige vruchten rijpen namelijk sneller als je ze samen bewaart. De schuldige hiervoor is ethyleen. Fruitsoorten produceren tijdens het rijpingsproces ethyleengas. Hoe rijper de vrucht wordt, hoe meer van dat gas vrijkomt. Vruchten in de buurt gaan hierdoor sneller rijpen en hebben een grotere kans om rot te worden.
LEES OOK: Beschimmeld eten in je koelkast: welke schimmels zijn gevaarlijk?
Meteen scheiden
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi’s, mango’s, meloenen, nectarines, papaja’s, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Een trucje: appels bewaar je ofwel in een afgesloten zak in de koelkast of anders bij je uien. Hoewel het niet logisch – of zelfs eerder bizar – klinkt, is het heel effectief. Het ethyleengas dat ander fruit rot maakt, stopt een ui net van rotten.
Deze vruchten kunnen wel tegen een stootje
Natuurlijk staat een fruitmand in de keuken heel mooi. De kleuren, contrasten en geuren van de vruchten brengen leven in de brouwerij. Maar ondertussen weet je dat een grote variatie in eenzelfde schaal niet mogelijk is. Gelukkig zijn er fruitsoorten die wel tegen een stootje kunnen en zelfs besmetting kunnen tegenhouden. Ananassen, bessen en kersen zijn niet zo gevoelig als je denkt. Leg ze dus gerust lekker dicht bij elkaar, want sneller rotten doen ze daardoor niet.
LEES OOK: Feit of fabel: is een stuk fruit na het avondeten ongezond?
De positieve kant
Je kan ook voordelen halen uit het samen bewaren van ethyleenrijke fruitsoorten. Nam je vandaag bijvoorbeeld onrijpe bananen mee naar huis, maar heb je ze morgen voor je dessert nodig? Plaats ze dan samen met een rijpe appel of peer in een afgesloten doos of papieren zak zodat de gassen niet weg kunnen. Geloof het of niet, de volgende ochtend zijn de bananen lekker rijp.
Tekst: Yannick Van Frausem