Beschimmeld eten in je koelkast: welke schimmels zijn gevaarlijk?

Het volgende scenario herken je vast wel: je neemt een ongeopend pakje charcuterie of een sinaasappel uit de koelkast en plots zie je dat er groene donshaartjes op staan. Vaak stel je jezelf de vraag of je het mag opeten als je de schimmel simpelweg verwijdert of het beter is om het de vuilnisbak in te kieperen. Wij hebben alvast het antwoord klaar zodat jij de volgende keer exact weet wat je moet doen.

Laten we beginnen met het goede nieuws: niet alle schimmels zijn gevaarlijk. Soms dragen ze zelfs bij tot de smaakvorming. Denk maar aan paddenstoelen of de korsten van camembert, brie en gorgonzola. Natuurlijk is dat zeker niet in alle gevallen zo en kan een schimmel soms wel gevaarlijk zijn. Dan is het verstandig om te weten of het voldoende is om er een stukje af te snijden of je het toch beter volledig de vuilnisbak in gooit.

Hoe komen schimmels op je eten terecht?

De wollige schimmeldraadjes - vaak wit, groen of rood van kleur - vermenigvuldigen zich door sporen die door de lucht bewegen. Een schimmel ontwikkelt en vermenigvuldigt zich dus wanneer hij met een schimmelspoor in aanraking komt. Ook de foutieve bewaring van voeding kan de kans op schimmelgroei stimuleren.

Is het gevaarlijk om ze zomaar op te eten?

Het kan heus geen kwaad als je eens een stukje beschimmeld voedsel doorslikt. Wel probeer je de inname ervan te voorkomen. Waarom dan? Sommige schimmels produceren mycotoxines, de wetenschappelijke naam voor gifstoffen, en veroorzaken bij consumptie allergische reacties of ademhalingsproblemen. In acute gevallen kan het een voedselvergiftiging tot gevolg hebben of loop je er leverschade door op. Daarom is het best belangrijk om te weten welke schimmels gevaarlijk zijn.

Wegsnijden is voldoende

Bij sommige ingrediënten volstaat het verwijderen van zichtbare schimmels. Twijfel je aan een rustig groeiende schimmel rondom een harde kaas? Het antwoord is simpel: als je de buitenkant diep genoeg wegsnijdt, mag je ‘m alsnog tussen je boterham leggen. Hetzelfde principe geldt in het geval van harde groenten en fruit. Bij een wortel of sinaasappel is het bijvoorbeeld belangrijk om ruim 2,5 cm van het stuk af te snijden. Je zal het misschien niet geloven, maar ook bij houdbare producten zoals gedroogde worst of ham is het vanzelfsprekend om een beetje schimmel te hebben. Je verwijdert de geblesseerde plekjes om nadien heerlijk te genieten.

Deze gooi je beter de vuilnisbak in

Toch bestaan er voedingsmiddelen die je beter weggooit als je tegen een schimmel aanloopt. Zo denk je misschien dat het niet erg is om het beschimmeld laagje op de jam weg te schrapen en het verder op te eten, maar dat is het wel. Wanneer je met een schimmel op jam, yoghurt, compotes of zure room te maken krijgt, blijf je er liever ver van weg. Jammer, maar ook groenten en fruit met veel vocht zoals perziken en tomaten zijn niet schimmelbestendig. Er is nog meer: bij voedsel zoals koekjes, gebak, brood, noten, pindakaas, notenpasta’s en peulvruchten is het niet verstandig om de schimmel naar binnen te spelen.

Tekst: Yannick Van Frausem

LEES OOK: 5x manieren om je brood zo lang mogelijk te bewaren zonder dat het karton wordt 

Hygiëne Schimmel Voedselveiligheid Schimmels Beschimmeld eten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer