Waarom is koud geworden koffie niet zo lekker als ijskoffie?

Er gaat niets boven een warme kop koffie op een winterdag of een ijskoude koffie tijdens de warmere maanden. Twee uiteinden waar we allemaal zo intens van kunnen genieten. Maar waarom vinden we warme koffie die koud is geworden dan zo vies? Zou dat niet gewoon moeten proeven naar een iets minder koude ijskoffie?

Er zijn een aantal theorieën die ons iets kunnen bijleren over de smaak van koffie op verschillende temperaturen. Volgens onderzoeker Karel Talavera van de Laboratory of Ion Channel Research in Cuba reageren onze smaakpapillen op moleculen van verschillende temperaturen. Talavera zegt dat sommige van onze smaakreceptoren gevoelig zijn voor voedselmoleculen tussen de twintig en vijfendertig graden Celsius – kamertemperaturen en daarboven, dus. Té koude of té warme moleculen worden door onze smaakreceptoren dus vaak vergeten.

We weten ook allemaal dat veel van onze smaak in de geur zit. Een vers gezet kopje koffie zit boordevol aroma’s die hun weg vinden tot je neus. Als je koffie is afgekoeld, is er geen of amper nog damp dat je neus kan bereiken. Ook melk op kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat jouw koffie minder lekker proeft. Een combinatie van de twee zorgt ervoor dat jouw vergeten kopje koffie niet even lekker smaakt. Kortom: als je koffie van temperatuur verandert, veranderen de aroma’s in je koffie ook.

Maar waarom is ijskoffie dan wel lekker?

De honderden ijskoffies die je tijdens de zomermaanden achterover hebt gekieperd dwalen nu waarschijnlijk rond in je gedachten. Waarom zijn die wel lekker koud? De reden hiervoor is vaak simpel: in ijskoffie gebruik je vaak veel melk, suiker en siroop om het af te maken. Het is dan ook niet gek dat ijskoffies meer smaak hebben dan jouw koud geworden koffie met één suikerklontje en een wolkje melk. Wist je trouwens ook dat er veel minder cafeïne zit in ijskoffie? Dat komt omdat het voor 30 procent bestaat uit water en dus minder geconcentreerd is.

Warm is gezond

Een koude kop koffie is overigens ook ongezonder dan een verse, hete kop.  Volgens onderzoekers aan de Thomas Jefferson University en Philadelphia University in de Verenigde Staten zitten er in koude koffie veel minder antioxidanten, en laat die antioxidanten net datgene zijn wat koffiedrinken gezond maakt. Mensen die twee tot drie kopjes warme koffie per dag drinken, zouden hun kansen op darmkanker mogelijks kunnen halveren. Het roosteren van koffiebonen brengt verschillende bioactieve stoffen zoals polyfenolen vrij. Hierdoor is de kans dat schadelijke stoffen die anders te lang in je darm zouden kunnen blijven zitten, klein.

LEES OOK

Café Copain Cycling Coffee is nieuw koffiemerk voor fietsliefhebbers

Tricks Koffie Weetjes Tipstricks Ijskoffie Koude koffie Wist je dat

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties