Zin of onzin: is kraantjeswater schadelijk voor onze gezondheid?

Ondanks dat ons kraantjeswater uitstekend is van kwaliteit in tegenstelling tot veel andere landen, blijven veel Belgen resoluut kiezen voor flessenwater. Drink jij ook standaard geen kraantjeswater omdat je denkt dat het ongezond is? Ambiance zoekt voor eens en altijd naar het juiste antwoord: is kraantjeswater schadelijk of niet?

Uit een onderzoek in 2010 kreeg ons land net geen podiumplaats voor grootste drinkers van flessenwater. Met gemiddeld zo'n 148 liter per persoon staan we op een vierde plaats, na Mexico, Italië en de Verenigde Arabische Emiraten. Een plaats die we daarentegen niet graag willen innemen wat betreft milieuvriendelijkeheid. Er doen veel verhalen de ronde over of kraantjeswater al dan niet schadelijk is, maar er is wel degelijk een regelgeving in ons land waar dat leidingwater van kwaliteit aan moet voldoen.

48 kwaliteitseisen 

Ons ons kraantjeswater dient te voldoen aan minstens 48 kwaliteitseisen met betrekking tot de microbiologische, chemische en fysische kwaliteit. Die eisen zijn opgelegd door de gewestelijke overheden, de Belgische overheid, de Europese Unie en van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO).

Ons kraantjeswater moet vrij zijn van Escherichia coli, een bacterie die verklapt dat het water in aanraking is geweest met uitwerpselen. Ook de aanwezigheid van chemische stoffen zoals pesticiden, fosfaten en nitraten is gelimiteerd. Daarnaast zijn er zelfs voor de kleur en de smaak opgelegde regels. De grenswaarden voor ijzer en natrium zorgen ervoor dat het water geen roestkleur krijgt of niet lekker smaakt. Ons kraantjeswater is dus eigenlijk veel gezonder dan je eerst dacht.

Filter

Alsof al die kwaliteitseisen nog niet genoeg zijn, wordt er om de bacteriën in het water te doden ook nog chloor toegevoegd aan het leidingwater. De geur van chloor is zeer sterk waar te nemen, zelfs in zeer lage concentratie, wat dan weer argwaan opwekt. Maar geen paniek, die is nergens voor nodig. de hoeveelheid chloor in ons kraantjeswater ligt een heel stuk onder de maximale norm om schade te voorkomen. Vind je de geur toch lastig? Laat het glas water dan even staan en de geur en smaak zullen vanzelf verdwijnen omdat de chloor verdampt. Of nog beter: filter water dat uit de leiding komt om zeker te zijn.

Waakzaamheid

Is kraantjeswater schadelijk? Zeker niet in ons land. Het water dat bij jouw thuis uit de kraan loopt, kan perfect gebruikt worden voor de bereiding van maaltijden en als drinkwater. Bij zwangere vrouwen en pasgeboren baby's moet er wel extra worden opgelet. In sommige regio's is het nitraatgehalte iets te hoog voor deze kwetsbare groepen.

Ook loden waterleidingen vereisen een grotere waakzaamheid. De looddeeltjes kunnen in het water terecht komen en een te hoge opname kan zorgen voor problemen en is ongezond. Laat daarom het water regelmatig controleren en laat bij gebruik de kraan even lopen. Zo worden de leidingen gespoeld en verminder je het aantal looddeeltjes.

LEES OOK: Zin of onzin: hoe gezond is gezond ijs nu eigenlijk echt?

GezondheidKraantjeswaterFlessenwaterKwaliteitseisenLeidingwater

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer