Dit wist je nog niet: wat je allemaal met chiazaad kan doen

Men beweert wel eens dat chiazaad een superfood is. Door de eindeloze voordelen die deze kleine zaadjes bevatten, zou dat wel eens kunnen kloppen.Gebruik jij al chiazaad in jouw gerechten? Zo niet, haast je snel naar de winkel, want ze zitten bomvol goede voedingsstoffen én ze zijn ook nog eens veelzijdig in de keuken. 

Chiazaad is niet alleen hip, maar ook nog eens gezond en veelzijdig. Naast dat je chiazaad makkelijk in je ontbijt kan verwerken, zijn er nog tal van andere smakelijke opties. Wat dacht je van een chiachocomousse of een vegan chiatortilla? Ook al zijn ze super klein, ze geven een grote meerwaarde aan al jouw gerechten. Ontdek hier de leukste aspecten die chiazaad allemaal te bieden heeft!

Chiazaad als geld 

Vanwaar komen deze mini zaadjes eigenlijk? Chiazaad komt van de plant Salvia Hispanica en is familie van de muntplant. De zaadjes komen oorspronkelijk uit Mexico, maar worden nu commercieel geteeld in landen als Paraguay, Bolivia, Ecuador en Australië. Wist je dat de oude Mexicanen, zo’n 3500 voor Christus, chiazaad gebruikten om machthebbers mee te betalen?

Alleen maar voordelen

Chiazaden zijn van nature resistent tegen heel wat soorten ongedierte, daardoor zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig om ze te verbouwen. Omega 3 zit niet alleen in vis, ook chiazaad beschikt over deze goede vetzuren. Ze bevatten veel vezels die zorgen voor een verzadigd gevoel en gezonde darmen. Ook is chiazaad een van de beste plantaardige eiwitbronnen. Ze bevatten meer calcium dan melk en zijn ook nog eens rijk aan ijzer. Kortom, deze kleine zaadjes bevatten heel wat essentiële voedingsstoffen die we elke dag nodig hebben.

Maak er confituur mee

Confituur is dan wel gemaakt van fruit, toch zit er vaak nog heel wat extra suiker in voor de zoete smaak. Eet je graag een boterham met confituur? Of smeer je het soms op een pannenkoek, maar wil je liever een gezonde versie? Maak dan je eigen confituur met chiazaad. Confituur wordt meestal gemaakt met pectine, een natuurlijk bindmiddel dat zorgt voor een dikke structuur wanneer je voldoende suiker toevoegt. Chiazaden kunnen tot tien keer hun drooggewicht absorberen, dat maakt van de kleine zaadjes een uitstekende vervanger voor pectine, en je moet er zelfs geen extra suiker voor toevoegen. Bovendien is chiaconfituur eenvoudiger te maken dan de gewone variant. Een reden te meer om het uit te proberen! 

Ingrediënten 

voor 1 pot
3 el chiazaad
300 g rode vruchten (diepvries of vers)
ahornsiroop naar smaak 

Bereiding 

Werk je met diepvriesfruit? Laat dat dan eerst ontdooien. Blend de rode vruchten. Hou je ervan dat er nog wat stukjes fruit in je confituur zitten? Blend het dan niet te lang. Doe de rode vruchtenmix in een pan en laat zo’n 10 min koken met wat water. Voeg vervolgens de chiazaadjes en ahornsiroop toe en roer alles goed door elkaar. Voordat je er van eet, moet de confituur minstens 1 u in de ijskast. Zo kunnen de chiazaadjes het vocht goed opnemen.

 

Chiatortilla’s en pizzabodems

Volkoren, rode bieten of paprika wraps, we kennen ze ondertussen allemaal. Maar wist je ook dat je wraps kan maken van chiazaad? Er kruipt natuurlijk wel wat meer werk in dan wanneer je ze kant-en-klaar uit plastic haalt, maar deze zijn heel wat unieker. Ze zijn glutenvrij, vrij van toegevoegde suikers en volledig vegan. Bovendien kan je de wraps ook beleggen als pizza. Gooi je favoriete ingrediënten op de chiabodem, zet even in de oven en je hebt een lekkere én gezonde maaltijd. 

Ingrediënten

120 gchiazaad
240 ml water
snufje zout 

Bereiding 

Blend het chiazaad tot je een soort meel krijgt. Doe het water in een pot en breng aan de kook. Voeg een snufje zout toe aan het water. Net voor het water begint te koken, voeg je het chiazaadmeel toe. Blijf heel de tijd goed roeren tot je een deeg krijgt. Laat afkoelen en pak telkens ongeveer een handjevol deeg en rol het in een bolletje. Herhaal dit tot het beslag op is. Het deeg is heel kleverig dus rol het uit tussen twee vellen bakpapier. Bak vervolgens elke wrap langs beide kanten in een pan tot het deeg droog is. Voilà! Nu kan je je tortilla vullen of beleggen als je er een pizza van wil maken. 

 

Chiachocomousse 

Dat we chiazaad in pudding, havermout en yoghurt kunnen gebruiken, is niets nieuws. Maar wist je ook dat je er chocomousse van kan maken? Hoe meer zaadjes, hoe steviger de mousse. Ideaal als dessert, maar het kan evengoed als ontbijt dienen. Vervang jouw basic yoghurt eens door deze chiachocomousse. Want laten we eerlijk zijn, begin je ochtend met chocolade en je dag kan ongetwijfeld niet meer stuk. 

Ingrediënten

voor vier personen
50 gchiazaad
20 g cacaopoeder
400 ml plantaardige melk naar keuze (zoals havermelk, amandelmelk of hazelnootmelk)
snufje zout
zoetstof naar smaak 

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een kom en mix tot een glad beslag. Verdeel het beslag over vier kommetjes en laat ze even opstijven in de ijskast. Zo snel maak je chiachocomousse. Tip: werk af met jouw favoriete fruit. Eet je het als ontbijt? Dan kan je er wat schijfjes banaan en granola op leggen. Serveer je het als dessert? Dan kan je het afwerken met verse frambozen en kokosschilfers. Smakelijk!

 

Krokant korstje 

Nog een laatste, leuke manier om chiazaden in je eten te verwerken is om je vlees of vis ermee te paneren. Een stukje zalm smaakt altijd, maar het wordt nog lekkerder met een krokant korstje van chiazaad erbovenop. Je kan het mengen met wat paneermeel of het gewoon volledig vervangen. Bestrijk je vis of vlees met olijfolie en strooi er wat chiazaad over. Bak in de pan en je hebt een crunchy stukje vis of vlees!

 

LEES OOK: Wrap it up: nooit meer morsen door deze Tiktok-hack

SuperfoodConfituurPizzabodemChiazaadChiatortillaChiachocomousse

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer