Veelgemaakte fouten bij het bereiden van sushi

Sushi is tegenwoordig niet meer weg te denken in onze Westerse keuken. Steeds meer nieuwe sushi zaken openen in ons land hun deuren. De populariteit stijgt enorm. Veel mensen gingen tijdens de lockdown zelf aan de slag en deden een poging om hun favoriete sushi klaar te maken. Jammer genoeg kan er bij sushi veel mislopen en eindigt zelfgemaakte sushi vaak in de vuilbak. Maar nu niet meer!

Deze keer leer je uit andermans fouten. Wij somden de meest voorkomende fouten bij het bereiden van sushi zodat jij ze niet meer hoeft te maken. It's sushi time!

Je gebruikt de verkeerde rijst

Rijst is het allerbelangrijkste ingrediënt bij het bereiden van sushi. Als je de verkeerde rijstsoort gebruikt, gaat het wellicht ook niet lukken. Niet zomaar elke soort plakrijst is de juiste rijst. Om sushirijst te koken, ga je best op zoek naar een korte korrel. Deze soort rijst bevat veel zetmeel en plakt dus goed aan elkaar. Tip: gebruik nooit bruine rijst! Bruine rijst heeft een ruwere structuur en zal dus niet goed genoeg plakken. Heb je geen idee welke rijst je moet kopen? Ga dan op zoek naar een pakje waar sushirijst op staat, dan zit je altijd juist.

Je spoelt de rijst niet af 

Hoewel je op zoek bent naar kleverige rijst, is het toch belangrijk om de rijst op voorhand voldoende af te spoelen. Spoel de rijst net zo vaak af totdat het water bijna helder is. Als je deze stap overslaat, is de kans groot dat je rijst na het koken té plakkerig is.

Je kookt de rijst verkeerd

Zelfs met de juiste soort rijst kan er van alles mis gaan. Time management is key. Wanneer je de rijst te vroeg van het vuur haalt, heb je krokante rijstkorrels. Wanneer je de rijst te lang op het vuur laat staan, krijg je een soort papperige korrel. Geloof ons, beide soorten wil je absoluut niet proeven. De juiste sushirijst-textuur is kleverig, maar niet té kleverig.

Je gebruikt teveel rijst

Een te dikke sushi rol is niet waar je naar op zoek bent. Smeer niet te veel rijst over een blaadje zeewier om het eten aangenaam te houden.

Je gebruikt teveel vulling

Ook hier gaan veel mensen de mist in. We snappen het wel, je hebt waarschijnlijk veel geld neergeteld voor die dure visvullingen, maar toch prop je die best niet allemaal tegelijkertijd in één sushi rol. Teveel vulling zorgt er alleen maar voor dat het oprollen van de sushi eens zo moeilijk wordt. Of erger: de rol kan barsten. Laat al je harde werk niet voor niets zijn en go easy on the fillings.

Je rolt de sushi verkeerd op 

Is zo'n sushi matje nu echt nodig? Je zult het vaak gedacht hebben toen je de matjes ergens zag liggen. Het antwoord is: ja, die heb je echt nodig. Het proces zal veel vlotter verlopen met de juiste materialen. Ook belangrijk: let op met hoeveel kracht je gebruikt tijdens het rollen. Te veel kracht zal er wederom voor zorgen dat je rol uit elkaar zal vallen.

Je gebruikt een verkeerd mes

Tot slot is het vooral belangrijk om een goed mes te gebruiken wanneer je in een sushi rol begint te snijden. Je mes moet scherp genoeg zijn om meteen door de rol heen te geraken. Maak je mes bij elke snede ook nat. Een droog mes blijft plakken aan de plakkerige rijst. Resultaat? Ja hoor, weer een gebroken sushi rol.

LEES OOK: Vermijd deze veelgemaakte fouten bij het karamelliseren van uien

Vis Sashimi Rijst Sushi Japan Tips Japans Fouten Veelgemaakte fouten Sushi rol

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer