Wijn voorproeven op restaurant, wat nu?

Alles is gekozen en besteld, de sommelier heeft de wijn gepresenteerd en vakkundig geopend. Nu is het aan de gast om de wijn te proeven. De volledige tafel kijkt naar jou en nu? 

In tegenstelling van wat mensen denken, is proeven van de wijn niet om te bepalen of de wijn lekker is. Iedereen heeft een andere smaak dus het is moeilijk om een algemene mening te vormen. Proeven dient om zeker te zijn dat de wijn vrij is van fouten of andere tekortkomingen.

Tegenwoordig zijn die fouten eerder schaars dankzij de zorg van de wijnmaker tijdens de productie door bijvoorbeeld natuurkurken te vervangen met gezuiverde DIAM-kurken. Maar niet alle problemen kan je voorkomen. De meest voorkomende fout is ‘kurk’ in de wijn maar het kan ook een geval zijn van oxidatie of nagisting op fles.

Proeven gebeurt wanneer de gast een fles kiest van op de kaart, bij een glas wijn proefde de sommelier of zaalpersoneel al voor. Zowel bij wit, rood en rosé wordt er voorgeproefd.

Hoe ga je te werk?

Controleer eerst of de fles van het correcte oogstjaar is.

Daarna kan het echte werk beginnen. Bekijk de kleur. Is de kleur helder en fris? Ideaal. Een doffe kleur kan wijzen op oxidatie. Wals voorzichtig de wijn in het glas en neem de aroma’s in je neus. De geur van ‘kurk’ in de wijn herken je aan een aroma van muffe kelder, natte dweil of nat karton. Indien je twijfelt, vraag dan zeker om een tweede mening.

De wijn niet lekker vinden is geen reden om het af te keuren. De verwachting is dat jij de wijn kiest naar eigen smaakprofiel vooraleer je ervan drinkt. Als dat toch het geval is zal de sommelier uit beleefdheid de fles terugnemen, maar dat is niet de bedoeling van voorproeven.

 

Wijn Restaurant Geur Proeven Aroma's Kurk Smaak

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer