Gebruik jij je magnetron juist? Eten opwarmen doe je zo

Tegenwoordig noemt de ene de magnetron zijn beste vriend terwijl de andere het maar niets vindt. Toch is de magnetron enorm handig en ben je hem liever rijk dan kwijt. Je moet alleen weten hoe je het allerbeste uit de opwarmmachine kan halen. Wij leggen je uit hoe je je magnetron nu eigenlijk juist gebruikt.

Sinds de jaren '70 pronkt haast in elke keuken een metaalkleurig ding dat eten kan opwarmen. De magnetron is volgens sommigen de beste uitvinding ooit, maar niet iedereen ziet er die waanzinnige voordelen van in. Dat komt omdat ze vaak niet weten hoe ze de magnetron op de juiste manier moeten gebruiken. Wij vertellen je hoe je alles uit deze machine haalt. Gelijkmatig opwarmen zonder dat het bord heet is en het eten koud, dat is namelijk wat we willen bereiken.

Hoe het niét moet

Geef toe, hoe vervelend is het als je een heerlijk restje pasta wil opwarmen en een heet bord uit de magnetron haalt om dan, eenmaal je lekker comfortabel zit, te ontdekken dat je eten allesbehalve warm is. Die magnetron lijkt zo verdomd gemakkelijk en dat is die ook, je dient alleen bij het gebruiken ervan enkele zaken voor in het achterhoofd te houden.

magnetronWe vertellen je eerst graag wat je vooral niet moet doen: een berg pasta opscheppen in het midden van je bord en dan de magnetron z'n werk laten doen. Het resultaat na enkele minuutjes ronddraaien is een hete buitenkant en een ijskoude binnenkant. Niet zo raar, je hebt de magnetron belemmerd in zijn kunsten. De golven hebben de capaciteit niet om door de verschillende lagen binnen te dringen.

Hoe dan wel?

Om de golven in de microgolfoven te laten doen waar ze goed in zijn, moet je een handje helpen. Je legt het eten best in de vorm van een krans op het bord, zo verwarmt alles gelijkmatig. Natuurlijk houd je ook rekening met de tijd en neem je ook best een kijkje naar welke stand van de magnetron optimaal is voor het eten dat je wil opwarmen. Blijf ook in de buurt van de magnetron als die draait, zo ben je er meteen bij als iets begint te koken, gaat opspringen of spetteren en dus aanbranden. Dat wil je vermijden, zowel voor je maaltijd als voor de staat van je microgolfoven.

Wil je het echt helemaal doen volgens de regels van de kunst, dan warm je best ook niet je hele maaltijd in een keer op. Verschillende ingrediënten vragen immers een andere bereidingstijd. Vlees moet langer opwarmen dan groenten en groenten moeten ook wat langer dan aardappelen. Warm dus alles afzonderlijk op en plaats ze dan samen op een bordje. Natuurlijk heb je daar vaak geen zin in en moet het snel gaan, maar we helpen je natuurlijk liefst zo goed mogelijk op weg in de keuken.

LEES OOK: Keukenhack: wortelen stomen in de microgolfoven

Magnetron Keuken tips Microgolfoven

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer