Santé! Zo kies je de beste fles champagne uit

Nu de kerstdagen achter de rug zijn, maken we ons alweer klaar voor het eindfeest van 2022. Serveer je oesters, kreeft en ga je in de supermarkt op zoek naar de beste fles champagne om op middernacht te kraken? Dan kan je zeker bij dat laatste wel een handje hulp gebruiken. Voor niet-champagnekenners kan het namelijk een lastig werkje zijn om een goede fles uit te kiezen in de supermarkt. Met deze tips in het achterhoofd ga jij met de perfecte nieuwjaarsborrel naar huis.

Je bent in de supermarkt op zoek naar een lekkere fles champagne om tijdens Nieuwjaar te openen, maar voor je het weet staar je je blind in het aanbod voor je in de supermarktrekken. Zo veel verschillende merken, soorten en prijzen... Vervelend! Op je telefoon opzoeken om na te gaan welke een goede keuze is, is een tijdrovend klusje zonder einde. Wil je niet zoveel tijd verspillen aan opzoekwerk, volg dan deze tips en je bent meteen zeker dat je met een goede fles naar huis gaat om het nieuwe jaar goed in te zetten. Proost!

Kies op basis van merk of champagnehuis

champagne uitkiezenOm te allen tijde te vermijden dat je een ‘slechte’ fles koopt, begeef je je tijdens de zoektocht best naar een winkel waar frequent champagne te vinden is. Je ziet de supermarkt dus liever als allerlaatste optie. Bij een gekende champagnespecialist heb je namelijk meer kans op verse bubbels. En natuurlijk kan de verkoper hulp aanbieden als je het even niet meer weet.

Kies op basis van zoetheidsgraad

Een fles gevonden? Lees het etiket en kom te weten of de champagne bij jouw persoonlijke smaak past. De termen brut, sec, demi sec en doux vertellen je iets over de zoetheidsgraad van de drank. Brut is een droge champagne waar maximaal 15 gram suiker per liter aan toegevoegd is. Een champagne met 17 tot 35 g suiker per liter, noem je sec. Houd je niet van te droog, maar ook niet van te zoet? Dan ga je dus best voor deze optie. Een demi-sec champagne heeft een suikertoevoeging van 35 tot 50 g suiker per liter, waardoor hij perfect met een taartje samengaat. Mag het toch nog zoeter voor jou? Dan scoor je best een fles waarop je de term doux leest. Doux wil zeggen dat de champagne meer dan 50 g suiker per liter bevat. Perfect voor de zoetebekken onder ons!

Kies op basis van de druif

chardonnayStaak je zoektocht nog niet, want er zijn nog een heleboel termen op het etiket van de champagnefles waar je je doorheen moet worstelen. Chardonnay, Pinot Noir en Meunier zijn de bekende smaakmakers en de meest gebruikte druiven voor champagne. De Chardonnay laat een frisse, citroenachtige smaak na, de Pinot Noir smaakt zacht en elegant en de Meunier druif smaakt fruitig. Het enige dat jij hoeft te doen is kiezen.

Kies op basis van prijs

Er wordt weleens gezegd dat een goede fles champagne per definitie prijzig is. Maar is het daadwerkelijk zo? Wel, betere champagnes kom je inderdaad vaker tegen in de hogere prijsklassen. Dit komt omdat enerzijds de kelderrijping langer duurt (36 maanden in plaats van 15 maanden) en anderzijds kwalitatievere druiven uit de champagnestreek worden verwerkt. Vergeet niet dat het Nieuwjaar is en je best een beetje mag uitpakken met een kwaliteitsvol flesje. Niemand zegt dat je er meteen een heel karton van moet kopen uiteraard.

Nu je dit allemaal weet, hoef je voortaan geen opzoekwerk meer te doen tijdens je zoektocht naar een indrukwekkende fles champagne.

LEES OOK: Dit zijn de 5 duurste champagnes ter wereld

Champagne Nieuwjaar Chardonnay Tips & tricks Pinot noir Brut Sec Champagne kopen Tips om champagne te kopen Demi sec Doux Meunier

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer