5 veelgemaakte fouten bij het bereiden van linzen

Heb je nog niet vaak linzen klaargemaakt? Dan is het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Of je nu de gele, rode, oranje, groene of bruine variant verkiest; de kleurrijke peulvruchten zijn een ideale toevoeging aan je gerecht. Ze zijn snel klaar, maar een foute bereiding kan ervoor zorgen dat je gekookte linzen iets minder smakelijk proeven dan gehoopt. Ambiance zet de meest gemaakte fouten op een rijtje zodat jij in de toekomst geen problemen meer hebt bij het bereiden van linzen. 

Oude linzen kopen

Let heel goed op met de versheid van de linzen die je koopt in de winkel. De standaard bruine linzen die je in de supermarkt terugvindt, moeten veel langer koken tot ze zacht zijn tegenover versere linzen uit bijvoorbeeld een biowinkel. Hoe je zeker weet dat de linzen vers zijn? Wanneer ze in een biowinkel in een ton opgeslagen zitten en je zelf de hoeveelheid naar keuze kan inscheppen. Probeer ze dan wel binnen een paar maanden op te gebruiken, anders zit je met hetzelfde verhaal als de linzen uit de gewone supermarkt. Oudere linzen hebben sowieso meer tijd nodig om te koken en ze verliezen vaak hun schil tijdens het koken. Dat wil je vermijden. Verse linzen dus!

Je linzen niet doorzoeken

Tussen linzen bots je heel af en toe op kleine steentjes. Daarom is het heel belangrijk dat je de linzen voor je begint te koken eerst aandachtig afspoelt met water. Spoel de linzen goed af in een vergiet en verwijder al het vuil uit de zeef, zodat je zeker bent dat er geen steentjes tussen de peulvruchten verstopt zitten.

Geen smaakmakers toevoegen

Linzen passen bij zowat elk gerecht en zijn qua smaak dankbare peulvruchten om te verwerken in een maaltijd. Het feit dat ze zo flexibel zijn als groente heeft deels te maken met het feit dat ze op zichzelf vrij smaakloos zijn. Daarom is het aangeraden smaakmakers toe te voegen aan de peulvruchten om je maaltijd in het geheel op te smukken. Denk hierbij aan groentebouillon, knoflook, een laurierblad, lente-ui, rozemarijn of rode ui om de linzenbereiding extra op smaak te brengen.

Te vroeg zoute of zure smaakmakers toevoegen

Nog erger dan helemaal geen smaakmakers toevoegen? Te vroeg in het kookproces al extra smaakmakers in de pot smijten! Wanneer je al in het begin van het kookproces zout of een zuur ingrediënt, zoals citroen of azijn, toevoegt aan het kookvocht, bereiken de linzen niet hun maximale gaarheid. Het resultaat? Te knapperige linzen. Beter wacht je tot de linzen klaar zijn met koken om de zoute of zure smaakmakers toe te voegen. Roer die smaakmakers goed door het geheel en dan zullen de linzen de smaken perfect opnemen.

Te snel koken

De linzen te snel koken, is misschien nog wel de meest gemaakte fouten bij linzen van alemaal. Akkoord, je wil zo snel mogelijk je eten op tafel krijgen 's avonds. Dat begrijpen we helemaal. Toch kook je je linzen best niet op een té hoog vuur om ze nog sneller gaar te maken. Het resultaat zal anders een linzenpapje zijn. En dat is wat we willen vermijden. Laat de linzen rustig sudderen op een zacht vuur. Breng de pan eerst aan de kook tot het water begint te borrelen en zet het vuur vervolgens een standje lager. Zo lukt het je gegarandeerd.

Deze fouten bij het koken van linzen maak jij zeker nooit meer!

RECEPT: Krokante linzen met hangop-yoghurt, munt en koriander

Kooktips Keukentips Linzen Koken Recept Tips Peulvruchten Fouten Beginnersfouten Keukenhacks 5 meest gemaakte fouten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer