Tofu smaakloos? Niet met deze 5 heerlijke tips

Tofu is misschien wel de bekendste vleesvervanger, maar wordt vaak nog omschreven als smaakloos en sponzig. Maar juist omdat het zo subtiel is, kan het waanzinnig lekker zijn als je het juist bereidt. Met deze tips zal je tofu nooit meer saai en eenzijdig zijn!

Kies de juiste tofu voor het gerecht

Er bestaan talloze soorten tofu die je kan klaarmaken. De bekendste zijn ‘silken tofu’ en ‘firm tofu’ waarbij het grootste verschil de structuur is. De naam verklapt al dat silken tofu zijdezacht is en het kan als puddingachtig omschreven worden. Firm tofu daarentegen is een stuk steviger.

Wanneer gebruik je nu welke soort? Wel, de vuistregel is dat je silken tofu gebruikt voor soepen, scrambled tofu, of om te vermalen voor sauzen, spreads en toetjes. Firm tofu is geschikt voor krokant bakken, roosteren, stoven en frituren.

Begin in de vriezer

Een handige tip die je kan toepassen bij elk gerecht is dat je tofu best invriest alvorens je het gebruikt. De vleesvervanger bevat heel wat vocht waardoor het in de vriezer zal uitzetten en op die manier poreuzer wordt. Hierdoor verliest het gemakkelijker vocht als je de tofu ontdooit en droogt.

Marineren kan je leren

Er zijn twee manieren om tofu te marineren. Bij de eerste bereidingswijze leg je de tofu op voorhand in een marinade. Een belangrijke eerste stap is om de tofu te drogen door het een kwartiertje te laten uitlekken. Daarvoor wikkel je het in een theedoek en leg je er wat gewichten op. Daarna prik je er nog enkele gaatjes in en marineer je het minstens tien minuten. Tenslotte kan de blokjes rauw serveren of nog kort krokant bakken. Ideaal bij een poké of sushi bowl bijvoorbeeld.

Bij de tweede bereidingswijze ga je de tofu opnieuw drogen, en ga je de blokjes meteen bakken in de pan tot alle kanten knapperig zijn. Pas daarna voeg je een marinade toe, zodat die al bakkend geabsorbeerd wordt. Een extra tip voor crispy tofu is om de blokjes eerst in maïzena te wikkelen alvorens je ze bakt.

Lekkere marinades
  • Japanse rijstwijn, geraspte verse gember, rode peper, zout
  • Balsamicoazijn, geperste knoflook, majoraan en zout
  • Sojasaus, honing, vijfkruidenpoeder, rode peper en geraspte limoenschil

Wil je zelf experimenteren met marinades? Zorg er dan voor dat je suiker, honing of balsamico toevoegt voor een extra krokante korst.

Roosteren in de oven

Voor deze bereiding ga je de tofu in grote plakken snijden, marineren en voor 30 minuten op 200°C in de oven plaatsen. Daarna kan je de plakken serveren als filets met noedels en gegrilde groenten of je kan ze in reepjes snijden voor in een salade.

Je kan er ook voor kiezen om je marinade in een bakblik te gieten, je plakken erin te leggen en het geheel in de oven te plaatsen. Let op dat je marinade niet aanbrandt en draai je plakken na 10 min eens om voor een krokante korst en een rijke smaak.

Paneer en frituur voor een krokant korstje

Als je wil gaan voor de krokantste korst, dan kan je best paneren en frituren. Een lekker gerecht waarbij deze techniek gebruikt wordt, is Tofish and Chips, de vegetarische variant van de klassieker Fish and Chips.

Droog de tofu, snijd het in plakken en leg op elke plak een blad nori. Maak een beslag op basis van bloem, maïzena, zout, kerriepoeder, peper en spuitwater. Zet een pan klaar met voldoende olie en doop de tofu met nori in het beslag. Bak de tofish in 3-4 min aan elke kant goudbruin. Leg de gebakken plakken op een stukje keukenpapier om het overtollige vet te verwijderen.

Serveer met chips en verse tartaarsaus, smakelijk!

LEES OOK

Baba-nyonya-noedels: kokos, kaffir-limoenblaadjes, tofu, oesterzwammen en paksoi

MarinerenTipsTofuNieuwsGroenSmaakvolTipstricksBereidenGreen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer