Vuurvast: zo bouw je tolerantie op voor pikant eten

Pikant eten, you love it or you hate it. De ene is verzot op pittigheid en strooit naar hartelust pikante kruiden, tabasco of sambal over zijn maaltijd. Bij de ander breekt bij het zien van dat scenario het angstzweet al uit. Probeer een van deze vijf manieren om pikant eten beter de baas te kunnen. Zo hoef jij die pittige curry op restaurant links te laten liggen.

In elk gezin of elke vriendengroep bestaan er steevast twee verschillende teams als het draait om pikant eten. Het ene team huist de liefhebbers van pikant eten en in het andere team aanbidden ze de mildere gerechten. Toch vinden sommige van die spicy-haters het eigenlijk wel jammer niet tegen pikant eten te kunnen. "Het ziet er superlekker uit, maar ik kan er echt niet tegen", klinkt het misschien wel eens bij jou. Geen zorgen, daar kan aan gewerkt worden! Met deze tips bouw jij een tolerantie voor pikant eten op.

Neem een rustige start

Denk niet meteen aan pepers en liters pikante sauzen. Begin met het toevoegen van wat extra zwarte peper aan je pasta carbonara of strooi wat chilivlokken in je soep om die wat pittiger te maken. Je kan ook een paar druppels tabasco toevoegen aan je ketchup om je frietjes in de soppen. Wist je trouwens dat pikant eten goed is voor de gezondheid? Het verlaagt bijvoorbeeld de bloeddruk en stimuleert de stofwisseling.

Probeer smaken afzonderlijk uit

Het is belangrijk dat je je concentreert op smaken en aroma's, omdat je exact wil weten welke ervoor zorgen dat je wil blijven eten. Vaak maken mensen in de keuken de fout om meteen erg veel van een specerij toe te voegen. Voeg één specerij toe per keer, laat de smaak vrijkomen in je gerecht en voeg pas daarna wat meer of een ander kruid toe. Op deze manier kom je te weten welke soorten specerijen en smaken je kunnen bekoren en welke niet.

Wees niet hoogmoedig pikante peper

Als je je smaakpapillen wil laten wennen aan een zekere pittigheid, wees dan niet te  hoogmoedig. Voeg niet meteen jalapeños toe, maar begin met mildere pepers. Probeer eerst eens een fijngehakte, zaadloze rode peper aan je maaltijd toe te voegen. Maar wees ook niet bang om af en toe eens een tikkeltje te pittig te gaan. Zonder je hele gerecht je overgieten met hete saus bouw je zo stilaan een tolerantie op. Achterblijven met een brandende mond is als het trainen van je spieren. No pain, no gain.

Afkoeling is key 

Blussen met water werkt misschien voor vuur, maar niet voor je brandende mond. Het water zal de capsaïcine, de stof in pepers die zorgt voor het brandende gevoel, overal verspreiden. En dat wil je natuurlijk vermijden. Ga voor een glas melk, want zuivelproducten temmen die pittige pijn. Daarom is het ook slim om zure room door een pittige saus te mengen om die draaglijker te maken. Overal ter wereld hebben ze wel hun eigen trucjes. In de Thaise keuken gebruiken ze vaak kokosmelk om hun pittig eten wat minder pikant te maken. In de Indiase of Mexicaanse keuken gebruiken ze dan weer koriander of limoen om een verkoelend effect te bieden.

Niet forceren 

Het is zeker niet levensnoodzakelijk om een tolerantie op te bouwen voor pikant eten. Niet elke maag kan immers pittig eten aan. Ervaar je elke keer pijn na het eten van een pittige maaltijd, dan is het gewoonweg niet voor je weggelegd. Laat het dan lekker aan je voorbijgaan en houd het mild. Je mond en je maag zullen je dankbaar zijn.

LEES OOK: Ingrediënten onder de loep: wat is gochujang?

 

Spicy Pittig eten Pikant eten Tolerantie opbouwen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer