Vermijd deze veelgemaakte fouten voor de perfecte kaasfondue

Nu de temperaturen dalen en de dagen korter worden, kunnen we ons stilaan beginnen verlekkeren op alle heerlijke gerechten die het winterseizoen met zich meebrengt. Eén van die ultieme winterklassiekers is kaasfondue. Maar welke kaas koop je daarvoor? Welke pan moet je gebruiken? En wat waren de juiste verhoudingen tussen de kaas en wijn ook al weer? Vermijd deze veelgemaakte fouten voor de perfecte kaasfondue.

Of het nu voor een datenight, een etentje met vrienden of een kerstdiner is; een kaasfondue is tijdens deze tijd van het jaar altijd een goed idee. De bereiding kan echter wel enkele moeilijkheden met zich meebrengen, maar als je deze veelgemaakte fouten vermijdt, wordt het gegarandeerd een geslaagde avond.

Je gebruikt de foute kaas

Het is vanzelfsprekend dat kaas het belangrijkste onderdeel van een kaasfondue is, maar toch gaat het op dit vlak vaak verkeerd. Niet iedere kaas is namelijk even geschikt om mee aan de slag te gaan. Gebruik daarom bij voorkeur een zachte kaas, als een Emmental, Gruyère of Cheddar en wees ook niet bang om verschillende kazen samen te voegen. Een lekkere combinatie is zo bijvoorbeeld Gruyère en Vacherin. Beide kazen smelten makkelijk en vullen elkaar goed aan, waardoor je fondue een gebalanceerd aroma krijgt.

Je hebt haast

Haast en spoed is zelden goed. Dat geldt ook bij het bereiden van een kaasfondue. Om het allerbeste resultaat te verkrijgen, moet je de kaas op een laag vuur laten smelten. Genoeg geduld zal ervoor zorgen dat de kaas zacht en rekbaar wordt. Blijf tijdens het smelten ook voldoende roeren, maar zorg ervoor dat je dat steeds in dezelfde richting doet, zodat de kaas niet in elkaar draait.

Je gebruikt niet de juiste pan

Om te voorkomen dat je kaasfondue aanbrandt, gebruik je best een geschikte pan. Je kan hiervoor een caquelon - een echte fonduepan - aanschaffen, maar je kan net zo goed aan de slag met een grote gietijzeren pan. Het is vooral belangrijk dat de pan gelijkmatig warm wordt. Ook voor wie een caquelon in huis heeft, is het trouwens een goed idee om de kaas eerst in een ruime gietijzeren pan te laten smelten en pas daarna in de fonduepan over te gieten. Hoe meer ruimte tijdens het smelten, hoe beter.

Je gebruikt de verkeerde verhoudingen

Het is belangrijk om in een kaasfondue de juiste verhoudingen te behouden. Dat is ongeveer 2:1 (800g kaas en 400g witte wijn). Als het geheel te dik wordt, kan je dat oplossen door het vuur wat te verhogen, een scheut wijn toe te voegen en goed te roeren. Werd de kaas te dun? Meng dan ½ eetlepel maïzena en een gelijke hoeveelheid wijn of water door de kaas. Roer dan tot het geheel dikker wordt. Gebruik je liever geen wijn in je fondue? Dan kan je de kaas ook aanvullen met bier, cider of zelfs champagne. Wie liever een volledig alcoholvrije kaasfondue bereidt, kan dat doen met appelsap.

LEES OOK: Gevaarlijk lekker: dit is de gevaarlijkste kaas ter wereld

KaasfondueKaasFondueFoutenVeelgemaakte fouten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer